Απόσπασμα από την πρόσφατη επιμόρφωση στα Νέα Π.Σ. στα Θρησκευτικά. Ολόκληρο το επιμορφωτικό Υλικό ΕΔΩ Προσομοίωση διδασκαλίας στο Λύκειο (Α΄ Λυκείου, ΘΕ 4.1 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ) Paul McCartney Freedom
Παντελής Θεοχαρίδης "Ελευθερία"
Paul McCartney, Freedom (Ελευθερία),
This is my right, a right given by god
To live a free life, to live in freedom
We talkin' about freedom
Talkin' bout freedom
I will fight, for the right
To live in freedom
Anyone, who wants to take it away
Will have to answer, cause this is my right
We talkin' about freedom
Talkin' bout freedom
I will fight, for the right
To live in freedom, ah yeah, c'mon now
You talkin' about freedom
Were talkin' bout freedom
I will fight, for the right
To live in freedom
Everybody talkin' bout freedom
Talkin' bout freedom
I will fight, for the right
To live in freedom
Ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο Ιατρός, κατά κόσμον Βαλεντίν του Φέλιξ Βόϊνο-Γιασενέτσκι,γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου Κριμαίας. Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, και επισκεπτόταν τον τάφο της συχνά όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της ταραχώδους ζωής του.
Το επιστημονικό έργο του
Ο άγιος Λουκάς ως ιατρός δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Τα πρώτα 12 χρόνια της δραστηριότητάς του είχε ήδη δημοσιεύσει τα δεκαεννέα από τα σαράντα έργα του. Τον απασχολούσε πολύ η γενική αναισθησία, που όπως έλεγε, την εποχή εκείνη «ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση». Γύρω στο 1909 κατάφερε να βρει έναν απλό και σίγουρο μαζί τρόπο τοπικής αναισθησίας . Με τη δική του μέθοδο έκανε 538 εγχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία. Τότε ήταν 33 ετών.
Ένα κλασικό έργο του, το οποίο εκδόθηκε το 1934 είναι το βιβλίο «Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων» έθεσε τα θεμέλια για μια ολόκληρη ιατρική ειδικότητα και το έργο του συνεχίζει να χρησιμοποιείται στην ιατρική ως και σήμερα.To 1946 τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν, την κορυφαία διάκριση της προπολεμικής Ρωσίας για όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του. Ο ίδιος απείχε από την απονομή (αντίδραση αδιανόητη εκείνη την εποχή) χαρίζοντας το χρηματικό ποσό από το βραβείο στάλιν στους πτωχους.
Όμως στο βιβλίο του για τις πυογόνες λοιμώξεις δεν φαινόταν μόνο η επιστημονική κατάρτιση του συγγραφέα, αλλά και η αγάπη του για τους ασθενείς. Σε ένα σημείο γράφει: «Ξεκινώντας την εξέταση, ο γιατρός πρέπει να έχει υπόψη του όχι μόνο την κοιλιακή χώρα, αλλά τον ασθενή εξ ολοκλήρου, τον οποίο δυστυχώς οι γιατροί συνήθως αποκαλούν 'περίπτωση'. Ο άνθρωπος φοβάται και είναι απελπισμένος, η καρδιά του σπαρταρά, όχι μόνο με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, αλλά και με τη μεταφορική της σημασία. Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσετε την καρδιά του όχι μόνο με κάμφορα ή digulen, αλλά πρέπει να απαλλάξετε τον ασθενή από το άγχος και την ψυχολογική φόρτιση. Ο ασθενής δεν πρέπει να δει το χειρουργικό τραπέζι, τα έτοιμα εργαλεία, τους ανθρώπους με ιατρικές μπλούζες, με τις μάσκες στα πρόσωπα και τα γάντια στα χέρια. Κοιμίστε τον εκτός του χώρου του χειρουργείου. Επίσης φροντίστε να είναι ζεστός καθ' όλη τη διάρκεια της εγχειρήσεως, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.»
Πηγή:fb
Διάσημο νέγρικο Spiritual . Γεννήθηκε τον 19ο αιώνα και οπωσδήποτε πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο..
Ανήκει στην κατηγορία "τραγούδια των σκλάβων" και εκφράζει παράπονο για τη θέση των μαύρων που δούλευαν ως δουλοπάροικοι στις ιδιοκτησίες των πλούσιων λευκών αλλά και την ελπίδα τους για ένα μελλοντικό θαύμα, εξού και χρησιμοποίηση μοτίβων και εικόνων από τη Βίβλο.
Η Μαρία στην οποία απευθύνεται ο τραγουδιστής είναι η αδερφή του Λάζαρου και η πρώτη εικόνα είναι θεματολογικά εστιασμένη στη σκηνή της Εξόδου, όπως περιγράφεται από την Παλαιά Διαθήκη: τα στρατεύματα του Φαραώ καταδιώκοντας τους Εβραίους που διασχίζουν τα νερά, πνίγονται , εξαιτίας της οργής του Θεού, στην Ερυθρά Θάλασσα,
Η δεύτερη εικόνα του τραγουδιού είναι αυτή του Ουράνιου Τόξου, που συμβολίζει την πιθανότητα να ξανατιμωρηθεί το αμαρτωλό ανθρώπινο γένος από το θεό , αυτή τη φορά όχι με νερό αλλά με τη φωτιά.
Η τρίτη εικόνα αφορά τις αλυσίδες των σκλάβων και τη διαπάλη μεταξύ Χριστού και Σατανά , από την οποία τελικά θα βγει νικητής ο πρώτος. αφού θα χάσει την "ψυχή που νόμιζε πως είχε".
Το τραγούδι κουβαλά ένα σαφέστατο μήνυμα: το κακό που κυριαρχεί στη ζωή των νέγρων είναι έργο του Σατανά , αλλά δε θ΄αργήσει η στιγμή της απελευθέρωσής τους από το θεό..
Μαρία, λοιπόν, μην λυπάσαι.Στην αλυσίδα σου είναι αποτυπωμένη η εικόνα του Χριστού, που θα κατισχύσει πάνω στο διάβολο... Η νίκη, η απελευθέρωση , το τέλος του μαρτυρίου των σκλάβων πλησιάζει...
Well if I could I surely would Stand on the rock where Moses stood Pharaoh's army got drowned O Mary don't you weep O Mary don't you weep, don't mourn O Mary don't you weep, don't mourn Pharaoh's army got drowned O Mary don't you weep
Well Mary wore 3 links of chain On every link was Jesus' name Pharaoh's army got drowned O Mary don't you weep O Mary don't you weep, don't mourn O Mary don't weep, don't mourn Pharaoh's army got drowned O Mary don't weep
Well one of theses nights bout 12 o'clock This old world is gonna rock Pharaoh's army got drowned O Mary don't weep
Well Moses stood on the Red Sea shore And smote' the water with a two by four Pharaoh's army got drowned O Mary don't weep
O Mary don't weep, don't mourn O Mary don't weep, don't mourn Pharaoh's army…
Μαρία, μην λυπάσαι.. METAΦΡΑΣΗ Λοιπόν, αν μπορούσα θα το έκανα σίγουρα Να σταθώ στον βράχο που στεκόταν ο Μωυσής Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Ω Μαρία, μην λυπάσαι, μην θρηνείς.. Ω Μαρία, μην λυπάσαι, μην θρηνείς.. Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Λοιπόν, η Μαρία φορούσε τρεις κρίκους αλυσίδας Σε κάθε κρίκο υπήρχε το όνομα του Ιησού Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Λοιπόν, μία από αυτές τις νύχτες γύρω στις 12 ακριβώς Αυτός ο κόσμος θα ταρακουνηθεί Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Λοιπόν, ο Μωυσής κάθισε στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας Και χτύπησε το νερό με το ραβδί του τέσσερις φορές Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Λοιπόν ο γέρος κυρ – Σατανάς τρελάθηκε Έχασε την ψυχή εκείνη που νόμιζε ότι είχε Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Αδερφοί και αδερφές μην κλαίτε Θα έρθουνε οι καλές εποχές και πάλι Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Ω Μαρία, μην λυπάσαι, μην θρηνείς.. Ω Μαρία, μην λυπάσαι, μην θρηνείς.. Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Ο Θεός έδωσε στον Νώε το σημάδι του Ουράνιου Τόξου Είπε: ‘Όχι πια νερό, αλλά φωτιά την επόμενη φορά..’ Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι.. Ω Μαρία, μην λυπάσαι, μην θρηνείς.. Ω Μαρία, μην λυπάσαι, μην θρηνείς.. Ο στρατός του Φαραώ πνίγηκε Μαρία, μην λυπάσαι..
Το παρακάτω ερωτηματολόγιο μοιράστηκε σε 100 μαθητές Λυκείου (50 Α' Λυκείου - 50 Β' Λυκείου) στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς να το συμπληρώσουν, αξιολογώντας τη νέα ύλη και το νέο τρόπο διδασκαλίας στο μάθημα των θρησκευτικών Λυκείου.