Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η επίδραση της Γιόγκα



Η Επίδραση της Γιόγκα στο σώμα και στο νου.

Στην αρχή αισθάνεται κανείς όντως μια ευεξία και αναζωογόνηση.
Υποβάλλεται όμως ν’ αποδώσει αυτή τη βελτίωση σε κάποιες «κρυμμένες δυνάμεις», σε κάποια «μυστική σοφία» που υπάρχει κρυμμένη μέσα στις γιογκικές ασκήσεις - (ασάνες).
Αντ'  αυτού, άνετα θα μπορούσε κανείς ν' αποδώσει την ευεξία που αισθάνεται, στην κίνηση στη δραστηριοποίηση του σώματος που «ξυπνάει» από τον καθιστικό τρόπο ζωής που επιβάλλει η σημερινή κοινωνική οργάνωση. Το ίδιο αίσθημα εξάλλου έχει κανείς, όταν αρχίζει τρέξιμο, κολύμπι, ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο είδος σωματικής γυμναστικής. Πολύ περισσότερο, αν κόψει κάποιες άσχημες συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ξενύχτι, την πολυφαγία, το αλκοόλ, κ.λ.π.
Κάθε «μεταφυσική» εξήγηση αυτής της ευεξίας περιττεύει. Η επιμονή σ’ αυτήν καταντά απλώς «προσωπική προτίμηση» ή ιδεοληψία ή περιέργεια που κρύβει άλλους σκοπούς.
Αυτό το αίσθημα ευεξίας το έχουν μόνο οι αρχάριοι. Οι πιο προχωρημένοι αντίθετα αρχίζουν να έχουν προβλήματα, πόνους στη μέση, στα γόνατα, την πλάτη, στις κλειδώσεις. Οι ασάνες, αυτές οι περίεργες γιογκικές στάσεις, είναι αφύσικες για το ανθρώπινο σώμα. Είναι εμπνευσμένες από τα ζώα, μιμούνται τις στάσεις των ζώων.
Αυτό άλλωστε φανερώνεται και από τα ονόματά τους. Να μερικά:
1) Σαλαμπασάνα= η στάση της ακρίδας, 2) Μπουντζαυγκασάνα= η στάση της κόμπρας, 3) Κουκοντασάνα= η στάση του κόκορα: 3) Ούτχαν Πριστασάνα= η στάση της σαύρας κι άλλα τέτοια περίεργα  ονόματα.
Κάποιες απ’ αυτές είναι πιο εύκολες, κάποιες πολύ δυσκολότερες. Για να κατορθώσει κανείς να «κάτσει» σωστά σ’ αυτές τις γιογκικές στάσεις, πρέπει να εξασκείται πολύ καιρό. Σιγά – σιγά, θα χαλαρώσουν οι κλειδώσεις του σώματος και θ’ αναγκαστούν με επίμονη βια, στα όρια των δυνατοτήτων τους, να στρίψουν αφύσικα. Αρκετοί τραυματίζονται ελαφρά ή βαρύτερα (ρήξη συνδέσμων, μηνίσκος, τραυματισμός των τενόντων). Χαλάν τα γόνατά τους ή τη μέση τους!!
Αν βέβαια κάποιος για χρόνια κάθεται σ’ αυτές τις στάσεις (π.χ. τη στάση του λωτού), τότε έχει πρόβλημα με τα γόνατά του. Το γεγονός ότι εμφανίζονται σωματικά προβλήματα, ως συνέπεια της Γιόγκα, το βεβαιώνουν τα ίδια τα «ιερά» τους κείμενα. Οι «ιερές» Ουπανισάδες (μυστικιστικά Ινδουιστικά κείμενα) λένε όποιος παραπονεθεί ή βαρυγκομήσει γι’ αυτά τα προβλήματα που προκαλεί η γιόγκα, αυτός είναι ανάξιος για τη γιόγκα. 
Τον καιρό που έκανα αυτές τις ασκήσεις έτυχε και παρακολούθησα τη διάλεξη ενός Ινδού γιόγκι στη Θεσσαλονίκη. Θέλοντας να υπερισχύσει των άλλων «πνευματικών ανταγωvιστών», που αρχίζουν το ψάρεμα με εξισώσεις του στυλ «Γιόγκα = υγεία = ομορφιά», είπε μια αλήθεια.
«Όποιος κάνει γιόγκα μόνο, για να αποκτήσει υγεία και ομορφιά, ας κάνει καλύτερα κολύμπι. Δεν έχει κανένα λόγο να κάνει γιόγκα. Η γιόγκα είναι γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται να εξελιχθούν πνευματικά ».
Κι όντως έτσι είναι! Μόνο που δεν ξέρω τι σόι πνευματική εξέλιξη , θα ‘χουν.
Όμως δε φτάσαμε ακόμα στο χειρότερο! 0 κύριος στόχος της γιογκικής γυμναστικής, ο σκοπός των γιογκικών στάσεων, δεν είναι η ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος ούτε η απόκτηση ευλυγισίας. Στόχος τους είναι η αλλαγή της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού.
Καθήμενος κανείς σ' αυτές τις στάσεις, ασκεί πίεση πάνω στα εσωτερικά όργανα του σώματος, καρδιά, έντερα, συκώτι, πνεύμονες, αλλά ιδιαίτερα πιέζει, επιδρά πάνω στους ενδοκρινείς αδένες (τα Τσάκρας όπως λέγονται στην ορολογία τους). Η πίεση αυτή διεγείρει τον αδένα (τις περισσότερες φορές), οπότε έχουμε υπερλειτουργία και έκχυση μεγάλης ποσότητας ορμόνης μέσα στο σώμα. Άλλες φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
 
Κάθε ομάδα στάσεων (ασάνες) ασκεί πίεση σε διαφορετικούς αδένες. Μια ομάδα στάσεων διεγείρει π.χ. το θυρεοειδή αδένα, οπότε έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης, που χύνεται στο αίμα, και αλλάζει ολόκληρο το βασικό μεταβολισμό του σώματος.
Το άτομο γίνεται υπερκινητικό, πράγμα που το εκλαμβάνει ως «άντληση ενέργειας από ανώτερα συμπαvτικά κέντρα» μέσω των Γιογκικών τεχνικών. Έχoυν φροντίσει από καιρό πριν, μέσα από τα έντυπα τους, και τις διαλέξεις να «περάσουν» αυτή την ερμηνεία. 
Έτσι μας λέγαν! Για να μας ενθουσιάσουν! Για να μας διεγείρουν σε συχνότερη και εντονότερη άσκηση! Βοηθούσε και ο εγωισμός μας σ’ αυτή την κατεύθυνση. «Να, προοδεύω πνευματικά, όπου να 'ναι θ' αποχτήσω και γιογκικές δυνάμεις» σκεφτόμασταν...!!
Έτσι λοιπόν μπαίναμε σ' ένα φαύλο κύκλο, που γύριζε διαρκώς γρηγορότερα και εντονότερα!
Να σκεφτείτε ότι διεγείραμε όλους τους αδένες με τις κατάλληλες ασάνες. Τα επινεφρίδια, το πάγκρεας, κ.λ.π. Ακόμα και τον αδένα της υπόφυσης που ρυθμίζει τις εκκρίσεις όλων των άλλων αδένων!! Φαντασθείτε τι γινόταν μέσα στο σώμα μας!!
Αυτός είναι ο στόχος τους. Ν' αλλάξουν την ορμονική και βιοχημική ισορροπία του σώματος! «Ν' ανεβάσουν» το επίπεδο ισορροπίας των ορμονών μέσα στο σώμα, να διεγείρουν με λίγα λόγια τον οργανισμό γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο νομίζουν ότι θ' αποκτήσουν πνευματικές εμπειρίες, θα φτάσουν να γίνουν θεοί από μόνοι τους!!
Είναι φυσικό ο άνθρωπος που είναι σε μια κατάσταση «ορμονικών διαταραχών» να 'χει αλλοιωμένη αισθητηριακή αντίληψη. Είναι χειρότερο απ' ό,τι όταν μεθά κανείς η παίρνει ναρκωτικά. Στην Ινδία, στο άσραμ του Σατυανάντα, ένας Άγγλος, ο Τόνυ, που έκανε για δύο χρόνια Κρίγια Γιόγκα, μου είπε ότι είναι σαν να παίρνει L.S.D. συνεχώς*. Αισθανόταν τρομερή ενέργεια μέσα του (υπερκινητικότητα λόγω διέγερσης του θυρεοειδούς αδένα;) και δεν μπορούσε να κάτσει σ' ένα μέρος. Ήθελε συνέχεια να κάνει πράγματα, να δουλεύει. Δεν μπορούσε να συντονισθεί με τους φίλους του. Τους έβρισκε αργούς, έτσι ξέκοψε απ' αυτούς και συνδέθηκε. περισσότερο με το άσραμ.
Και φτάνουμε στο ερώτημα: είναι ακίνδυνο να παίζει κανείς με τις ορμόνες του σώματός του; Ο Θεός, η φύση αν προτιμάτε, έχει ρυθμίσει, έχει φτιάξει, με κάποιο τρόπο το σώμα μας.
Έχουμε μία πολύπλοκη, πολυδύναμη ισορροπία. Γιατί να την αλλάξουμε;  Η παραμικρή ορμονική διαταραχή προξενεί σοβαρές ασθένειες ( όπως στείρωση, πίεση, βρογχοκήλη, ζάχαρο, διαβήτη, καρκίνο). Είναι πολύ επικίνδυνη η επέμβαση πάνω στο σώμα. Μπορεί κανείς να αρρωστήσει βαριά.
Αυτά κανείς δεν τα ήξερε, κανείς δεν τα έλεγε στη δεκαετία του 70’. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια , να παρουσιαστούν πολλά κρούσματα, για να αρχίσει να ψιθυρίζεται κάτι. Βέβαια οι γκουρού το λάθος το έριχναν στους ίδιους τους μαθητές. «Δεν έκαναν καλά την άσκηση», «Δεν έκαναν καλή προετοιμασία» κλπ.
Άρχισαν να γίνονται οι πρώτες δειλές ερωτήσεις και μετά από αυτοκτονίες  αναγκάστηκαν οι γκουρού να μιλούν για τους κινδύνους. Πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα!!!!... Ώστε υπάρχουν και κίνδυνοι!!!!..
Ο μεγάλος γκουρού Σατυανάντα μιλώντας για τις τεχνικές (ασάνες-ασκήσεις) είπε: « Μαζί με αυτή τη λύτρωση από περιορισμούς και δυστυχίες, από την άλλη πλευρά μπορείς να τρελαθείς και να περάσεις τα υπόλοιπα χρόνια σου σε ένα ψυχιατρείο. Δυστυχώς αυτό έχει συμβεί, συνεχίζει, σε μερικούς ανθρώπους που ακολούθησαν πρακτικές γιόγκα, χωρίς την καθοδήγηση και τις οδηγίες του Δασκάλου τους». (περιοδικό Γιόγκα 15/1981 σελ 41-42).
Θα σας πω την δικιά μου εμπειρία.
Επηρεασμένος από τα εγκώμια που έπλεκαν για αυτές τις ασκήσεις άρχισα να εκτελώ  την άσκηση Suria Namaskara (χαιρετισμός στον ήλιο).
Τι έλεγαν: Είναι καλή μέθοδος  λυσίματος όλων των κλειδώσεων του σώματος, κάνει μασάζ σε όλα τα εσωτερικά όργανα και σε όλους τους μύς του σώματος. Αν νιώθει κανείς κουρασμένος, μπορεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, εκτελώντας αυτή την άσκηση να επαναφέρει τη χαμένη ζωτικότητα, τόσο σωματικά όσο και νοητικά.     
  Τι έπαθα: Επειδή είχα διαβάσει ότι οι γιόγκι κάνουν 12 κύκλους από αυτή την άσκηση, έκανα λοιπόν κι εγώ 12 κύκλους. Μετά από λίγες φορές άρχισαν να νιώθω το στήθος μου … να βράζει και να γουργουρίζει!!! Επίσης άρχισα να ζεσταίνομαι σε όλο το σώμα μου.
«Άνοιξαν οι πνευματικές φωτιές» σκέφτηκα μέσα στη χαζομάρα των 22 χρόνων που είχα.  Αργότερα, το συζήτησα με έναν Γιόγκι που με συμπαθούσε. Ταράχτηκε πάρα πολύ και μου είπε να μην ξανακάνω αυτή την άσκηση , χωρίς να μου πει το γιατί. Προφανώς είχε συμβεί μία ορμονική υπερδιέγερση.
Αποσπάσματα από το βιβλίο: Οι Γκουρού ο νέος και ο Γέροντας Παΐσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου