Ο γάμος ανήλικων κοριτσιών, τις περισσότερες φορές πριν κλείσουν τα 15 τους, αποτελεί φαινόμενο διαδεδομένο σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ομοσπονδιακοί νόμοι ανταγωνίζονται πανάρχαια έθιμα και ισλαμικούς κώδικες διαβίωσης.
Οι γάμοι εκτελούνται με προσυμφωνημένους όρους εκμετάλλευσης μεταξύ των οικογενειών και με τα παιδιά-νύφες να κατασπαράζονται…
Ο νιγηριανός δημόσιος υπάλληλος Ιμπραχίμ Κανούμα θεώρησε τον 63χρονο που ζήτησε το χέρι της 13χρονης κόρης του Ζαϊνάμπ αρκετά μεγάλο σε ηλικία: «Αν ήταν μέχρι 50 ετών, εντάξει. Αλλά αυτός ήταν ηλικιωμένος, σύντομα θα πέθαινε και θα την άφηνε μόνη», δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian».
Προτίμησε τελικά έναν συνάδελφό του, ο οποίος βρίσκεται σε πιο «προσιτή ηλικία», λίγο μετά τα 40.
Οι γάμοι με ανήλικες νύφες συνεχίζονται στη Νιγηρία παρά την απαγόρευση τους με νόμο. Η χώρα κατέχει παγκόσμια πρωτιά με το ποσοστό να ξεπερνά το 75% του συνολικών γάμων που πραγματοποιούνται.
Στην Αιθιοπία από το 1995 έχει τεθεί ως ηλικιακό όριο για τη νομιμότητα του γάμου το 18ο έτος. Παρά ταύτα τίποτα δεν έχει αλλάξει, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου το 50% των γυναικών που παντρεύονται δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.
Και σε φυλές της Αφρικής, οι γάμοι αποτελούν την επιθυμητή κάλυψη των οικονομικών αναγκών της οικογένειας του κοριτσιού. Ο υποψήφιος γαμπρός πληρώνει με μετρητά. Η τιμή συνυφασμένη και ανάλογη με την ηλικία του κοριτσιού, όσο πιο μικρή τόσο μεγαλύτερο το αντίτιμο.
Τον Ιούλιο οι νιγηριανοί νομοθέτες θέλησαν να καταργήσουν μια συνταγματική διάταξη σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε άνω των 18 ή μια παντρεμένη γυναίκα μπορεί να αποκηρύξει την υπηκοότητά του, αφήνοντας παράλληλα να εννοείται πως οι γυναίκες επιτρέπεται να παντρευτούν πριν τα 18. Η κατάργηση βρήκε εμπόδιο από τον γερουσιαστή Αχμέντ Γιερίμα, ο οποίος είναι παντρεμένος με ένα 13χρονο κορίτσι από την Αίγυπτο. Στήριξε μάλιστα τις απόψεις του σε συγκεκριμένες ερμηνείες του ισλαμικού νόμου όπου ένα παντρεμένο κορίτσι θεωρείται ενήλικας.
«Ο πρόωρος γάμος θέτει τα κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο εγκατάλειψης του σχολείου, έκθεσης στη βία, στήν κακοποίηση και στην εκμετάλλευση, ή ακόμη και απώλειας της ζωής τους από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και άλλες επιπλοκές», δήλωσε εκπρόσωπος της Unicef.
Ανήλικες νύφες με μυρωδιά θανάτου, αντιμετωπίζουν καθημερινά τις συνέπειες: τρομακτική ψυχολογική πίεση, σοβαρό κίνδυνο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, στην Υποσαχάρια Αφρική έχουν δύο έως πέντε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό HIV, συγκριτικά με τα συνομήλικα αγόρια, περιστατικά κακοποίησης από τον άντρα ως συχνό φαινόμενο, κάποιες φορές αναπηρία ακόμη και αυτοκτονίες να ακολουθούν την αναγκαστική «συγκατοικηση» με τον σύζυγο.
Η 10χρονη Νοτζούντ Άλι, όταν ο πατέρας της τής είπε πώς έπρεπε να παντρευτεί, αρνήθηκε. Εκείνος επέμενε δίνοντας την σε έναν 30χρονο έναντι μικρού ποσού, όπως συνηθίζεται στην Υεμένη. Για τρεις μήνες υπέμενε ξυλοδαρμούς και ανείπωτες σεξουαλικές κακοποιήσεις. Παρόλα αυτά κατάφερε να καταφύγει σε δικαστή ζητώντας να την σώσει: «Θέλω να πάρω διαζύγιο». Μετά από λίγους μήνες εκδόθηκε το διαζύγιο και εκείνη θέλησε να επιστρέψει στο σχολείο και να γίνει δικηγόρος. Για την πατρίδα της βέβαια θεωρείται προδότρια.
Άλλα κορίτσια δεν στάθηκαν τόσο τυχερά...
Στη Σαουδική Αραβία, σε οκτάχρονο παιδί νύφη απορρίφθηκε το αίτημα για διαζύγιο από τον 58χρονο σύζυγό της.
Κοριτσάκι 12 ἐτῶν πέθανε πρόσφατα στήν Ὑεμένη, ενώ έφερνε στον κόσμο το πρώτο του παιδί.
Δεκατριάχρονο κορίτσι στην Υεμένη πέθανε από κολπική αιμορραγία πέντε ημέρες μετά το γάμο πού το υποχρέωσαν να συνάψει με έναν 30χρονο.
Αφίσες έξω από το γραφείο του Μουτία καταδεικνύουν μια άλλη συνήθη πρακτική όταν μια ανήλικη νύφη αρνείται να κοιμηθεί με τον σύζυγό της. Οι γονείς ή τα πεθερικά της την πάνε στον παραδοσιακό κουρέα.«Αυτός φυσικά δεν έχει ιδέα από ανατομία. Νομίζει ότι υπάρχει κάτι που εμποδίζει το κορίτσι εκεί κάτω και γι’ αυτό εκείνο φοβάται τον σύζυγό της. Επομένως ό,τι και αν δει, θα χρησιμοποιήσει το μαχαίρι του για να το κόψει», εξηγεί ο Μουτία. «Νομίζουν ότι έτσι βοηθάνε».
Οι εξαναγκαστικοί γάμοι μικρών κοριτσιών με μεγαλύτερους ηλικιακά άντρες, ισλαμικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Δυστυχώς, είναι κυρίως τα ήθη και έθιμα αυτών των λαών που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή