Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Γελάς - Χρυσόστομος Σταμούλης


Όταν οι Θεολόγοι δημιουργούν !! Καλοτάξιδο!!



Το «Γελάς» είναι το ομότιτλο τραγούδι του καινούριου δίσκου του Χρυσόστομου Σταμούλη, που ερμηνεύει με θαυμάσιο τρόπο ο πολλά υποσχόμενος νέος τραγουδιστής και εξαιρετικός μουσικός Αλέξανδρος Τζουγανάκης. 
Η φωνή του Αλέξανδρου καθαρή, ευαίσθητη και κυρίως νοσταλγική έρχεται από το μέλλον και γίνεται με τη νεανική της ορμή το τέλειο όχημα που ταξιδεύει ένα τραγούδι με έντονα λυρική διάθεση και κοφτερούς στίχους που κορυφώνονται στο αρχικό και ουσιώδες ερώτημα, «πόσα χρόνια αντέχει η αγάπη».


Γελάς 

Πόσα χρόνια αντέχει η αγάπη
Να φυλάει στα κρυφά ένα δάκρυ
Να πεθαίνει πρωί στον αγέρα 
Και το βράδυ ν’ ανθίζει ξανά

Ο έρωτας σου ασήκωτη τρέλα
Μαχαιριά που ρημάζει τη μέρα
Ένα σώμα ριγμένο στη λάσπη 
Που αγκαλιάζει το φως τρυφερά

Γελάς, γελάς, γελάς,
Με τυραννάς
Γελάς, γελάς, γελάς
Με τυραννάς

Ήσουν φλόγα στο χιόνι, θυμάσαι;
Τον Δεκέμβρη ποιος ξέρει που θα ’σαι
Αχ, ψυχή μου, σε πήρε το βράδυ
Σε ποια θάλασσα τώρα γυρνάς;

Στο λιμάνι τις νύχτες μεθάω
Σαν τρελός τα φεγγάρια ρωτάω 
Τον Ιούλη ο χρόνος ο κλέφτης
Μήπως φέρει ξανά στην καρδιά

Γελάς, γελάς, γελάς,
Με τυραννάς
Γελάς, γελάς, γελάς,
Με τυραννάς

Χρυσόστομος Σταμούλης

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΛΙΘΟΝ ΒΑΛΕΤΩ...

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΘΙΚΗ 5.4 ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ (4ο δίωρο)




 Ο Ιησούς συγχωρεί τη μοιχαλίδα

1 Ο Ιησούς πήγε στο όρος των Ελαιών. 2 Αλλά πρωί πρωί γύρισε πάλι στο ναό, κι όλο το πλήθος ερχόταν κοντά του. Αυτός κάθισε και τους δίδασκε. 3 Τότε οι δάσκαλοι του νόμου και οι Φαρισαίοι φέρνουν μια γυναίκα που την είχαν πιάσει να διαπράττει μοιχεία· την έβαλαν στη μέση 4 και του είπαν: «Διδάσκαλε, αυτή τη γυναίκα την έπιασαν επ’ αυτοφώρω να διαπράττει μοιχεία. 5Ο Μωυσής στο νόμο μάς έχει δώσει εντολή να λιθοβολούμε τέτοιου είδους γυναίκες. 6Εσύ τι γνώμη έχεις;» Αυτό το ’λεγαν για να του στήσουν παγίδα, ώστε να βρουν κάποια κατηγορία εναντίον του. 
Ο Ιησούς τότε έσκυψε κάτω και με το δάχτυλο έγραφε στο χώμα. 7Καθώς όμως επέμεναν να τον ρωτούν, σηκώθηκε πάνω και τους είπε: «Όποιος από σας είναι αναμάρτητος, ας ρίξει πρώτος πέτρα πάνω της». 8Κι έσκυψε πάλι κάτω κι έγραφε στο χώμα. 9Αυτοί όμως, όταν άκουσαν την απάντηση, άρχισαν με πρώτους τους γεροντότερους να φεύγουν ένας ένας, μέχρι και τον τελευταίο· κι έμεινε μόνος ο Ιησούς και η γυναίκα στη μέση. 10Τότε σηκώθηκε όρθιος ο Ιησούς και τη ρώτησε: «Γυναίκα, πού είναι οι κατήγοροί σου; Κανένας δε σε καταδίκασε;» 11«Κανένας, Κύριε», απάντησε εκείνη. «Ούτε εγώ σε καταδικάζω», της είπε ο Ιησούς· «πήγαινε, κι από ’δω και πέρα μην αμαρτάνεις πια».».

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

HARRIET

Η εξαιρετική ιστορία της διαφυγής της Harriet Tubman από τη σκλαβιά και της μεταμόρφωσης της σε μία από τους μεγαλύτερους ήρωες της Αμερικής, της οποίας το θάρρος, η εφευρετικότητα και η επιμονή απελευθέρωσαν εκατοντάδες σκλάβους και άλλαξαν την πορεία της ιστορίας.



Η Χάριετ Τάμπμαν (γεννήθηκε Araminta Rossπ. 1822 1822 Πρότυπο:Snds10 Μαρτίου 1913) ήταν μια Αμερικανίδα πολίτης που ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας και πολιτική ακτιβίστρια. Αν και γεννήθηκε σκλάβα, η Tubman δραπέτευσε και στη συνέχεια έκανε δεκατρείς αποστολές για τη διάσωση περίπου εβδομήντα σκλαβωμένων ανθρώπων, τις οικογένειες τους και τους φίλους τους,[26] χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο φτιαγμένο από ακτιβιστές και ασφαλή σπίτια κατά της δουλείας, γνωστό ως Υπόγειο Σιδηρόδρομο. Αργότερα βοήθησε τον σύμμαχο Τζον Μπράουν να στρατολογήσει άνδρες για την επιδρομή στο Harpers Ferry. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, υπηρέτησε ως μια ένοπλη ανιχνευτρια και κατάσκοπος για το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τελευταία της χρόνια, η Tubman ήταν ακτιβίστρια στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.
Ως γεννημένη σκλάβα στη περιοχή της Dorchester County, Maryland, η Tubman ξυλοκοπήθηκε και χτυπήθηκε από τους διάφορους ιδιοκτήτες της ως παιδί. Νωρίς στη ζωή της, υπέφερε από ένα τραύμα στο κεφάλι, όταν μια οργισμένη ιδιοκτήτρια σκλάβων έριξε ένα βαρύ μεταλλικό αντικείμενο που σκόπευε να χτυπήσει έναν άλλο σκλάβο, αλλά χτύπησε αντ ' αυτού εκείνη. Η ζημία που της είχε προκαλέσει ήταν ζάλη, πόνος, και τάσεις για υπερυπνία, οι οποίες διήρκεσαν για όλη της τη ζωή.
 Ήταν μια αφοσιωμένη Χριστιανή και έβλεπε παράξενα οράματα και έντονα όνειρα, τα οποία τα απέδιδε ως προμηνύματα από τον Θεό.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καρνισμός



Όταν τρώμε κρέας πρέπει να αποσυνδεθούμε ψυχολογικά και συναισθηματικά από την αλήθεια της εμπειρίας μας. Πρέπει να αναισθητοποιήσουμε τους εαυτούς μας από την πραγματικότητα ότι τρώμε ένα νεκρό ζώο. 

Ο Καρνισμός μπλοκάρει την ευαισθητοποίησή μας και αναστέλλει τη συμπάθειά μας προς τα ζώα που τρώμε. Και η ευαισθητοποίηση και η επίγνωση είναι απαραίτητα για την αίσθηση του εαυτού μας. Έτσι η κατανάλωση κρέατος απαιτεί από εμάς να έχουμε τη λιγότερη επίγνωση και όχι την πλήρη επίγνωση. Απαιτεί από εμάς να είμαστε απαθείς αντί για συμπονετικοί.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Πίστη και Επιστήμη

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος στο video απαντά ανάμεσα σε άλλα και στα παρακάτω ερωτήματα – ζητήματα που απασχολούν τους νέους.
-          Ένας επιστήμονας μπορεί να είναι θρήσκος;
-          Τι φταίει και οι νέοι δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία; 
-          Οι Ιερείς με όλα αυτά που φοράνε κοστίζουν μια περιουσία.
-          Η περιουσία της Εκκλησίας θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα.
-          Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι πλάσματα του Θεού.
-          Εγώ δεν πηγαίνω την Κυριακή στην Εκκλησία. Είναι αμαρτία;
-          Θέλω να πω κάτι ορθόδοξο, κάτι που με εκφράζει και φοβάμαι λόγω bullying
-          Η εκκλησία και τα social media

-          



Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος σπούδασε Αστροφυσική στο Harvard (Master of Arts) και Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ οι διδακτορικές του σπουδές επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Mέσα σε όλα αυτά και άλλα τόσα, ήταν επιστημονικός συνεργάτης της NASA.
Πηγή

Η προσευχή στην εν Χριστώ ζωή

Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - 1.5 ΑΓΙΟΤΗΤΑ (5ο δίωρο)


Ο άγιος Πορφύριος, είναι ένα δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα. Σε μια εποχή πολύ κουρασμένη και μπερδεμένη. 
Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει Πορφύριος. Είναι πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, από αντιλήψεις και νοοτροπίες πολλών μέσα στην εκκλησία. 
Στο άγιο Πορφύριο δεν θα βρεις «πρέπει» και «μη», καταπίεση και άγχος, ακρότητες και υπερβολές. Δεν θα βρείς φτηνές και ρηχές ερμηνείες.
Δεν υπάρχουν ενοχές και απειλές, ούτε φόβος και μιζέρια. Η διδασκαλία του είναι γεμάτη Χριστό, φως, χαρά και ελευθερία. 


Μου έλεγε αγιορείτης ηγούμενος, «πάτερ μου, κάθε 1000 χρόνια ένας Πορφύριος…μέγα δώρο του Θεού…». Άλλος μοναχός, κουρασμένος και τσακισμένος από σκληρούς και άκαμπτους κανόνες, μου έλεγε, «με τον Άγιο Πορφύριο ανέπνευσα. Βρήκα τον Χριστό, την ελευθερία, βρήκα τον εαυτό μου…Πίστεψε με πάτερ, εδώ και δυο χρόνια δεν επιτρέπω στο εαυτό μου να βάλει τίποτε άλλο μέσα στο νου μου εκτός απ' το Ευαγγέλιο, το Γεροντικό και τους λόγους του Αγίου Πορφυρίου. Και είμαι ευτυχισμένος…». 

Κι όμως αυτός ο μέγας Πορφύριος, ήταν έναν απλό γεροντάκι. Ένας παπαδάκος που σαν τον έβλεπες δεν σου γέμιζε καθόλου το μάτι. Μάλλον τον προσπερνούσες αδιάφορα. Βλέπεις δεν "πουλούσε" αγιότητα. 

Γιατί η αγιότητα είναι απλότητα, ταπείνωση, αμεσότητα, δεν κρεμάει κουδούνια, δεν γυαλίζει βιτρίνες, και δεν πουλιέται στα παζάρια όπως λέει άλλος σπουδαίος αγιορείτης. 
Ο γέροντας Πορφύριος κανέναν δεν καλούσε, δεν υποχρέωνε και δεν καταπίεζε. Σε άφηνε εσύ να έλθεις, να το θελήσεις και ποθήσεις. Δεν είχε καμία μανία "κατηχήσεως" κανένα άγχος να αποδείξει κάτι, ήταν ελεύθερος. Δεν έκανε κηρύγματα γιατί ο ίδιος και η ζωή του μιλούσαν!!! 

Σου έδινε όταν ήσουν έτοιμος. Σου άνοιγε την θέα προς τον ουρανό όταν μπορούσες να δεις. Διακριτικά, απαλά και όμορφα. Μαζί του ήσουν ο εαυτός σου, η μοναδικότητα σου, κι έτσι ανέπνεες, ωρίμαζες και μεγάλωνες, γινόσουν αυτό που ήσουν πάντα μα είχες ξεχάσει...

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Μητέρα Γη


Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ - ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ 1.4 ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ (4ο δίωρο)


"Δεν μπορείς να ζήσεις ούτε μία μέρα χωρίς να επηρεάσεις τον κόσμο γύρω σου. Οτιδήποτε κάνεις, προκαλεί την αλλαγή και θα πρέπει να αποφασίσεις τι είδους αλλαγή επιθυμείς να προκαλέσεις" Jane Goodall




Έχουμε υπονομεύσει το μέλλον σας. .Όταν βλέπω μικρά παιδιά αισθάνομαι ντροπή, θυμό
και απελπισία, όταν σκέφτομαι πως βλάψαμε τον πλανήτη από τότε που ήμουν εγώ σε αυτή την ηλικία. 
Αλλά είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει;
Υπάρχουν πολλοί βιολόγοι που θα σας το πουν αυτό.  Αλλά δεν είμαι η μόνη που υποστηρίζει, ότι έχουμε ένα παράθυρο χρόνου, ένα παράθυρο για να αρχίσουμε να αλλάζουμε την κατεύθυνση.
Αλλά εξαρτάται από την αλλαγή των στάσεων και από το αν θα μπορούσε ένας μεγάλος αριθμός  από εμάς να αρχίσει να σκέφτεται τις συνέπειες των μικρών επιλογών που κάνουμε κάθε μέρα.
Τι αγοράζουμε, τι φοράμε, τι τρώμε. 
Πως έγιναν αυτά;
Μήπως η χρήση τους συνεπάγεται σκληρότητα σε ζώα ή ανθρώπους, παιδική εργασία ή σκλαβιά;
 Αυτού του είδους τις συνέπειες.
Και νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, αν και γνωρίζουν, δεν κάνουν τίποτα επειδή αισθάνονται  άχρηστοι και αβοήθητοι και απελπισμένοι. Μου το λένε αυτό.
Επομένως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που κάνουμε ως μεμονωμένο άτομο, σίγουρα δεν προκαλεί διαφορά στην μεγάλη εικόνα. Αλλά ό,τι κάνουμε συλλογικά ως δισεκατομμύρια ανθρώπινα όντα, κάνοντας μια σωστή ηθική επιλογή, είναι αυτό που θα μας κινήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Ἰδοὺ ἐγὼ μεθ' ὑμῶν εἰμὶ ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος.. (Ματθαίου κη΄, 20)





Πριν ανέλθει μάλλον επιστρέψει ο Κύριος στον Ουρανό..όθεν εξήλθε...στο όρος της Γαλιλαίας, όπου είχαν συναχθεί οι έντεκα μαθητές, λίγο πριν την Ανάληψη τους είπε ο Κύριος...Πηγαίνετε καί κάνετε μαθητές μου ὅλα τά ἔθνη, βαφτίζοντάς τους στό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί διδάξτε τους νά τηροῦν ὅλες τίς ἐντολές πού σᾶς ἔδωσα. Κι ἐγώ θά εἶμαι μαζί σας πάντα, ὥς τή συντέλεια τοῦ κόσμου.
Τους αποστέλλει χωρίς πολλά υλικά εφόδια, χωρίς δυνατότητες υποστήριξης...με την υπόσχεση να είναι μαζί τους.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

My Chemical Romance - The Ghost Of You

Από την ερευνητική εργασία (project) που δουλεύουν οι μαθητές μου της Α' Λυκείου με θέμα: "Ένα ταξίδι στην ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από τη μουσική και την ποίηση", το παρακάτω τραγούδι της Αποστολίνας.



Αποστολίνα Γ.
ΟΜΑΔΑ: 3η
ΥΠΟΘΕΜΑ: Θάνατος

The Ghost of You – My chemical romance

I never said I'd lie and wait forever
If I died, we'd be together
I can't always just forget her
But she could try
At the end of the world
Or the last thing I see
You are
Never coming home
Never coming home
Could I? Should I?
And all the things that you never ever told me
And all the smiles that are never ever...
Ever...
Get the feeling that you're never
All alone and I remember now
At the top of my lungs in my arms she dies
She dies
At the end of the world
Or the last thing I see
You are
Never coming home
Never coming home
Could I? Should I?
And all the things that you never ever told me
And all the smiles that are ever gonna haunt me
Never coming home
Never coming home
Could I? Should I?
And all the wounds that are ever gonna scar me
For all the ghosts that are never gonna catch me
If I fall
If I fall (down)
At the end of the world
Or the last thing I see
You are
Never coming home
Never coming home
Never coming home
Never coming home
And all the things that you never ever told me
And all the smiles that are ever gonna haunt me
Never coming home
Never coming home
Could I? Should I?
And all the wounds that are ever gonna scar me
For all the ghosts that are never gonna...


Σχολιασμός: Επέλεξα αυτό το τραγούδι γιατί πιστεύω πως , παρόλο που οι στίχοι είναι λιτοί , καταφέρνει να περάσει μέσα από την ένταση του  το αίσθημα της απώλειας, κάτι που είναι συχνό όταν κάποιος χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Απο που αντλεί την δυναμή του ο Νικ Βούισιτς;



Είναι γνωστό ότι Νικ Βούισιτς είναι πολύ πιστός Χριστιανός.

Σε αυτό το βίντεο, που είναι από τα καλύτερα του Νικ, λέει ο ίδιος από που αντλεί την δύναμη και το νόημα για την ζωή του. Πατήστε πάνω σε αυτές τις χρονικές στιγμές αν βιάζεστε, αν και όλο το βίντεο έχει μοναδικά νοήματα, 06:57 & 21:50.