Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η Αποικία - Colonia

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Φλόριαν Γκάλενμπεργκερ σκηνοθετεί την άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία της Colonia Dignidad, μιας θρησκευτικής σέκτας στη Χιλή του Πινοτσέτ, δημιούργημα ενός πρώην αξιωματικού των Ναζί και μετέπειτα ιεροκήρυκα.
Βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα, μέρη και γεγονότα ''Η Αποικία είναι μια ξεχωριστή, μελανή σελίδα στην Ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Απορροφητική, δυναμική και ακατάπαυστα αγωνιώδης.

Colonia / Η Αποικία [2016].

Σκηνοθεσία: Florian Gallenberger [John Rabe].
Σενάριο: Florian Gallenberger, Torsten Wenzel.
Πρωταγωνιστούν: Emma WatsonΝτάνιελ ΜπρουλMichael Nyqvist.



Στην Χιλή του 1973 μια νεαρή αεροσυνοδός της Lufthansa η Lena, φτάνει στο Santiago με σκοπό να επισκεφθεί τον αγαπημένο της Daniel έναν ταλαντούχο νεαρό φωτογράφο και ακτιβιστή που δημιουργεί φωτογραφίες και προκηρύξεις με σκοπό την υποστήριξη του Προέδρου Alliende. Όταν όμως η χώρα βρίσκεται σε μιλιταρικό πραξικόπημα μετά την πτώση του Alliende, η μυστική υπηρεσία του Δικτάτορα Αυγούστου Πινοσέτ συλλαμβάνει τους διαδηλωτές, ανάμεσα τους και τον Daniel ο οποίος μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο οχυρό την Colonia Dignidad, στέγη μιας μυστικής αγροικίας και κρυπτό φασιστικής θρησκευτικής σέχτας που διοικείται από τον μοχθηρό πρώην Ναζί, Paul Schafer ή αυτό αποκαλούμενο Ευσεβή.
Ενώ ο Daniel έχει βασανιστεί και ανακριθεί κάτω από σκληρές συνθήκες καταφέρνει να επιβιώσει και να μεταφερθεί στην Αποικία ως τρόφιμος. Όμως η θαρραλέα και πανούργα Lena ταξιδεύει στην Αποικία και προσφέρει τον εαυτό της στο Schafer ως ακόλουθη. Ενώ είναι αποφασισμένη να βρει και να ελευθερώσει τον Daniel, ανακαλύπτει πως πρέπει πρώτα και η ίδια να επιβιώσει από τις ολέθριες και άκρως μισογυνιστικές πρακτικές της Αποικίας.
Μια ταινία στροφή από τις κλασσικές κυκλοφορίες του Hollywood τα τελευταία χρόνια, η Αποικία βγάζει στο προσκήνιο ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου, που δεν έχει αποτυπωθεί ξανά στο κινηματογραφικό πανί, αυτό της Colonia Dignidad. Ενός κολαστηρίου-στρατοπέδου συγκέντρωσης που λειτουργούσε στα νοτιοδυτικά της Χιλής με το προκάλυμμα του αγροτικού τρόπου ζωής, άκρως ασφαλισμένο και περιφραγμένο από τον έξω κόσμο, έτσι ώστε να περνούσαν απαρατήρητες οι βιαιοπραγίες και τα εγκλήματα που πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό του. Διακοσμημένο με το στοιχείο του ρομαντικού δράματος και των Ιστορικών γεγονότων ''Η Αποικία'' είναι ένα πολιτικό thriller φόρος τιμής στις ταινίες του ίδιου είδος από τα 70ς και σε παρόμοια κλίμακα με το ''Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας''.
Δυναμικά και άκρως ρεαλιστικά σκηνοθετημένο, η χειροκίνητη κάμερα αναβιώνει με ένα διεισδυτικό και ανατριχιαστικό τρόπο την ζωή ενός αιχμάλωτου ζευγαριού καθώς και άλλων πολλών αθώων ανθρώπων σε ένα τέτοιο μέρος.
Το σενάριο της ταινίας έρχεται να συνοδεύσει την όλη παραγωγή ξεκινώντας από ένα κοινωνικό και χαλαρό story όπου σιγά σιγά αναπτύσσεται σε ένα thriller με σκοπό τον αγώνα για επιβίωσης.
Την ταινία έρχονται να κορυφώσουν οι πρωταγωνιστικές ερμηνείες με την Emma Watson στον ρόλο της Λέϊνα να συμπληρώνει την κάθε σκηνή με την δυναμική και ωριμότερη ερμηνεία της καριέρας της. Το διαπεραστικό της βλέμμα και η εναλλαγή της από φιλελεύθερη αεροσυνοδό σε κουρελιασμένη καλόγρια, συμπληρώνει ο Daniel Bruhl με την επίσης απαιτητική και στοχευμένη ερμηνεία του στον ρόλο του ηρωικού Daniel.
Το πρωταγωνιστικό τρίπτυχο ολοκληρώνει ο Mikael Nyqvist στον ρόλο του κυβερνήτη της αποικίας, δίνοντας μια καταιγιστική, μισάνθρωπη και ανατριχιαστική ερμηνεία.

H ταινία εδώ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...