Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η εκπλήρωση του ανθρώπου

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ - 2.3 ΣΥΜΒΙΩΣΗ (3ο δίωρο)


Η διαφορά του ανθρώπου με τα ζώα είναι ότι ο Θεός εμφυσά στον άνθρωπο τη ζωή. Ο άνθρωπος καλείται να ζήσει, καλείται σε κοινωνία με τον ίδιο τον Θεό. 

Αρχικά, φέρει ως ον συγχρόνως όλα τα χαρίσματα και του άνδρα και της γυναίκας. Δεν πρόκειται για δύο όντα, αλλά για ένα πολύπλοκο ον. Είναι δημιουργημένος ως εικόνα του Θεού: ο Θεός ένας στην Τριάδα, ο άνθρωπος ένας στη δυαδικότητα. 

Όταν ο Αδάμ βλέπει την Εύα μπροστά του, δεν βλέπει ένα καινούργιο ον, γι’ αυτό και λέει: «Εγώ είμαι εγώ και αυτή είναι αυτή, είναι το θηλυκό γένος του αρσενικού γένους, το οποίο είμαι». Βλέπει σε αυτήν τον ίδιο του τον εαυτό.

Με τον μητροπολίτη Αντώνιο του Σουρόζ

Σύντομο βιογραφικό: Ο Μητροπολίτης του Σουρόζ, Αντώνιος Μπλούμ, γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1914. Ήταν πτυχιούχος Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και διδάκτωρ της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Η κοινωνία των πρωτοπλάστων

Επί Ασπαλάθων


Ο άνθρωπος είναι ένα ον με δύο διαφορετικά φύλα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, σωματικά και ψυχικά. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου γένους δε βρίσκονται στον άντρα από μόνο του, ούτε στη γυναίκα από μόνη της. Από μόνοι τους, είναι "μισά" όντα, που αποζητούν την ολοκλήρωση και την αλληλοσυμπλήρωση.
Η συμπλήρωση του καθενός επιτυγχάνεται με τη συνάντηση με το αντίθετο φύλο, δηλαδή με το άνοιγμα σε έναν άλλον κόσμο, διαφορετικό, που έχει να προσφέρει διαστάσεις άγνωστες στην ατομικότητα του δικού του φύλου. Υπ' αυτή την έννοια, πλήρης άνθρωπος δεν είναι ο άντρας από μόνος του ούτε η γυναίκα από μόνη της, αλλά το ζευγάρι.  “Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν» (θα γίνουν οι δυο τους ένας άνθρωπος), λέει η Αγία Γραφή. Αυτά είναι μέρος από τα λόγια που είπε ο Αδάμ όταν πρωτοαντίκρισε την Εύα (Γεν. 2:24). Τα επανέλαβε ο απόστολος Παύλος μιλώντας για την ένωση που επιτυγχάνεται με το γάμο (Εφεσ. 5: 31) και διαβάζονται σήμερα στην Ακολουθία του Γάμου.
Για να πραγματοποιηθεί όντως αλληλοσυμπλήρωση, πρέπει να πρόκειται για μια ένωση με αγάπη, ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό, αλλιώς δεν έχουμε να κάνουμε με συνάντηση προσώπων, αλλά με υστερόβουλη και εγωκεντρική χρήση του άλλου ως εργαλείου.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...