Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

HARRIET

Η εξαιρετική ιστορία της διαφυγής της Harriet Tubman από τη σκλαβιά και της μεταμόρφωσης της σε μία από τους μεγαλύτερους ήρωες της Αμερικής, της οποίας το θάρρος, η εφευρετικότητα και η επιμονή απελευθέρωσαν εκατοντάδες σκλάβους και άλλαξαν την πορεία της ιστορίας.



Η Χάριετ Τάμπμαν (γεννήθηκε Araminta Rossπ. 1822 1822 Πρότυπο:Snds10 Μαρτίου 1913) ήταν μια Αμερικανίδα πολίτης που ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας και πολιτική ακτιβίστρια. Αν και γεννήθηκε σκλάβα, η Tubman δραπέτευσε και στη συνέχεια έκανε δεκατρείς αποστολές για τη διάσωση περίπου εβδομήντα σκλαβωμένων ανθρώπων, τις οικογένειες τους και τους φίλους τους,[26] χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο φτιαγμένο από ακτιβιστές και ασφαλή σπίτια κατά της δουλείας, γνωστό ως Υπόγειο Σιδηρόδρομο. Αργότερα βοήθησε τον σύμμαχο Τζον Μπράουν να στρατολογήσει άνδρες για την επιδρομή στο Harpers Ferry. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, υπηρέτησε ως μια ένοπλη ανιχνευτρια και κατάσκοπος για το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τελευταία της χρόνια, η Tubman ήταν ακτιβίστρια στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.
Ως γεννημένη σκλάβα στη περιοχή της Dorchester County, Maryland, η Tubman ξυλοκοπήθηκε και χτυπήθηκε από τους διάφορους ιδιοκτήτες της ως παιδί. Νωρίς στη ζωή της, υπέφερε από ένα τραύμα στο κεφάλι, όταν μια οργισμένη ιδιοκτήτρια σκλάβων έριξε ένα βαρύ μεταλλικό αντικείμενο που σκόπευε να χτυπήσει έναν άλλο σκλάβο, αλλά χτύπησε αντ ' αυτού εκείνη. Η ζημία που της είχε προκαλέσει ήταν ζάλη, πόνος, και τάσεις για υπερυπνία, οι οποίες διήρκεσαν για όλη της τη ζωή.
 Ήταν μια αφοσιωμένη Χριστιανή και έβλεπε παράξενα οράματα και έντονα όνειρα, τα οποία τα απέδιδε ως προμηνύματα από τον Θεό.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...