Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΣΧΕΣΗ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

               Όπως είπε ο Μ. Βασίλειος: "Δεν μειώνεται καθόλου ο θαυμασμός μας για τα μεγαλεία του Θεού, αν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο  ο Θεός έφτιαξε όλα τα θαυμάσια δημιουργήματα".
Στην σύγχρονη εποχή, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που συμφωνούν με τα λόγια του Μ. Βασιλείου.
Όπως διαπιστώνει ο Άγγλος φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ, η εκάστοτε σύγκρουση πίστης και επιστήμης δεν οφείλεται στην αντιπαράθεση του περιεχομένου της πίστης και της επιστήμης, αλλά στις αντιθέσεις των εκπροσώπων τους και στις αυτονόητες σκοπιμότητες.
Ο μέγιστος των επιστημόνων του 20ου αιώνα Άλμπερτ  Αϊνστάιν υποστηρίζει: " Ποτέ δεν βρήκα τίποτε στην επιστήμη μου, που να μπορώ να αντιτάξω στη θρησκεία.  Η επιστήμη δίχως τη θρησκεία είναι χωλή (κουτσή)  και η θρησκεία δίχως την επιστήμη είναι τυφλή".


ΠΗΓΗ: http://deneisaimonos.gr/
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ - ΠΑΠΑΛΙΟΥ http://deneisaimonos.gr/  

Η επιστήμη απαντά στο ΠΩΣ της δημιουργίας, ενώ η πίστη και η θεολογία στο ΠΟΙΟΣ και ΓΙΑΤΙ.
Όπως είπε ο νομπελίστας Άρθουρ Κόμτ:  "Η επιστήμη βοηθάει τον άνθρωπο να γίνει άνθρωπος, όπως και η θρησκεία τον βοηθάει να κατακτήσει τη θέωση".
Κάποιοι επιστήμονες προσπάθησαν για 2 αιώνες να πορευτούν χωρίς την πίστη, για χάρη της ύλης απαρνήθηκαν το πνεύμα, είδαν τον κόσμο ως μηχανιστικό σύνολο, που στηρίζεται σε ξεκάθαρους κανόνες ελέγξιμους με το πείραμα και τη λογική.
Η ανατροπή της βεβαιότητας αυτής, πραγματοποιήθηκε τον 20ο αιώνα, όταν ο Αϊνστάιν  διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας και ο Χάισεμπεργκ απέδειξε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια από την επιστήμη.


Η τραγικότητα των ανθρώπινων επιλογών φάνηκε με την ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας.  Από την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα το 1945, η επιβίωση της ζωής στον πλανήτη κρέμεται από μια κλωστή.
Αλλά και η οικολογική καταστροφή που φαίνεται να επέρχεται με την ασύδοτη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις ανεπτυγμένες χώρες, δείχνει με τι σειρά της πως ο άνθρωπος που δεν έχει ηθικές αρχές και πίστη σε ανώτερες αξίες , όπως είναι ο σεβασμός της ζωής, η αγάπη στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, δεν έχει κανένα όριο. 
 Εύκολα υιοθετεί το ρόλο του υπερανθρώπου και τελικά οδηγείται στην αυτοκαταστροφή.
Γιατί όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι:  "Δίχως Θεό, όλα επιτρέπονται".
( Β' Λυκείου ΔΕ 24. Πίστη και επιστήμη: αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμπληρούμενα;)

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...