Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΗΘΟΣ ΑΗΘΕΣ. Π.ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ


Ο Πειραιώτης συγγραφέας, γνωστός και από άλλα του βιβλία ενδεικτικά αναφέρω: «ο διάλογος», «Γάμος», «Η απόγνωση της δύσεως και η ελπίδα της ανατολής» και άλλα, στον ίδιο εκδοτικό οίκο, καταφέρνει συχνά να μεταμορφώνει τις αυτάρεσκες δυνάμεις του λόγου σε πολύτιμες παρακαταθήκες ζωής.
Ο λόγος του, δεν πηγάζει από πηγές γεμάτο ναρκισσισμό. Αλλά είναι λόγος περιβεβλημένος με μια «σιωπηλή» σεμνότητα. Γιατί όπως λέει ο αββάς Μακάριος:
«Ου γαρ εισίν απλώς λόγοι λαλούμενοι, αλλά έργον αληθείας εστίν εν τη ψυχή γινόμενον»,
προέρχεται από μια αληθινά αγωνιούσα ψυχή που έχει επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της και από μια ευαίσθητη ύπαρξη που αγωνιά για το μέλλον αυτού του τόπου και των κατοίκων του.
     Με μια ανθίζουσα λεπτή οξύτητα και έναν εναργή και λιτό τρόπο γραφής ανατέμνει την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και καταγράφει με ευλάβεια θέματα, που άλλοι, κινούμενοι στον ίδιο με αυτόν χώρο θα τα θεωρούσαν τουλάχιστον ταμπού, ή εξοβελιστέα από την σκληροπυρηνική δογματική θρησκευτική οπτική τους. Χαλιναγωγώντας τις ετερόκλητες δυνάμεις που θα μπορούσαν να αναδυθούν από τα θέματα που αναλύει, και να ξενίσουν έτσι τον αναγνώστη, πετυχαίνει να του αφυπνίσει το θρησκευτικό κριτήριο και να τον κάνει κοινωνό μιας άλλης ευρύτερης ερμηνείας των θεμάτων που εξετάζει. Και σε αυτό στέκεται αρωγός τόσο η αμεσότητα του λόγου του, όσο και η λιτότητα των εκφραστικών του μέσων και του εύληπτου ύφους του.
    Όντας ο ίδιος σαν επιστήμονας και σαν ιερέας ενεργό μέλος της Εκκλησίας, φωτίζει από τα μέσα τις εσωτερικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στις διάφορες φάσεις της εκκλησιαστικής παράδοσης και ζωής, έχοντας φωτοδότη πάντα την βαθιά του πίστη.
      Διαβάζοντας το βιβλίο αρκετοί αναγνώστες ορμόμενοι από έναν ενεργητικό φόβο απέναντι σε οτιδήποτε έχει σχέση με την ζωή της εκκλησίας και ένα «ιερό» άγχος απέναντι σε ορισμένα κοινωνικά προβλήματα ίσως παραξενευτούν. Παρασυρμένοι από μια αγκυλωτική πίστη και έναν μανιακό τρόπο έκφρασης, δεν διακρίνουν εύκολα τον πόνο και την αγωνία της ψυχής του Πειραιώτη συγγραφέα. Όπως αυτός διαφαίνεται μέσα στον λαγαρό και εύκαμπτο θρησκευτικά λόγο του Φιλόθεου Φάρου, αλλά και στον τρόπο με τον οποίον εξετάζει θέματα πέρα από τις δικές του επιλογές και ιδιοσυγκρασία.
     Ο ψυχολόγος και ιερέας, Πειραιώτης Φιλόθεος Φάρος, δεν στοχάζεται με τον νου, αλλά με την ενεργοποιό αγαπητική δύναμη της πίστης. Γι’ αυτό και τα κίνητρα που τον ώθησαν να γράψει αυτό το βιβλίο, έχει την προσωπική σφραγίδα ενός ατόμου που πραγματικά ενδιαφέρεται για τις σχέσεις της ποιμένουσας εκκλησίας με τον τραυματισμένο ψυχικά και απεγνωσμένο ηθικά λαό της.

Γιώργος Χ. Μπαλούρδος
Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα «Εξόρμηση», 22/10/1989.
Πειραιάς, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013.
http://giorgosbalurdos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...