Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Το σύμβολο της Πίστεως

Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ 2.1 ΠΙΣΤΗ (1ο δίωρο)

1. Περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης
Το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης είναι τα «δόγματα», δηλαδή οι υπέρ λόγον αλήθειες, που πηγάζουν από την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. Οι αλήθειες αυτές περιέχονται συνοπτικά στο Σύμβολο της Πίστεως […]. Αναφέρονται στον τριαδικό Θεό, στο Θεάνθρωπο Χριστό, στη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου με κύριο σκοπό τη σωτηρία του από τις συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος και στην έσχατη πραγματικότητα, την ανάσταση των νεκρών και τη μέλλουσα Βασιλεία του Θεού. Είναι ευνόητο ότι η χριστιανική πίστη προϋποθέτει την ανθρώπινη
ελευθερία, στην οποία και απευθύνεται ο Χριστός: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί» (Μκ 8, 34).
Σχολικό βιβλίο Θρησκευτικών Β΄ λυκείου, ΔΕ 24, σ. 196-197.

 Απόσπασμα από το φάκελο μαθήματος της Α' Λυκείου.


Το σύμβολο της Πίστεως είναι η ομολογία της πίστεως, που αποτελείται από 12 άρθρα. Τα πρώτα 7 αναφέρονται στον Ιησού Χριστό. Λένε ότι είναι μονογενής Υιός και ομοούσιος του Θεού Πατέρα, ότι είναι τέλειος Θεός και ότι έγινε τέλειος άνθρωπος. Γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία ως άνθρωπος, σταυρώθηκε, αναστήθηκε, αναλήφθηκε και θα έρθει στον κόσμο πάλι για να κρίνει ζώντες και νεκρούς. Τα επόμενα άρθρα μιλούν για το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και λένε ότι είναι τέλειος Θεός. Τέλος, βρίσκεται η ομολογία της πίστης μας στην εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός και στα μυστήρια τα οποία εκείνος παρέδωσε. 

Δεν πρόκειται για αποδοχή μιας ιδεολογίας, αλλά για απόλυτη εμπιστοσύνη στη μοναδική Αλήθεια, τον Ιησού Χριστό.

Η ορθή πίστη είναι κομβική για τη σωτηρία μας, την επανένωση και κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό.

Με τον π. Νίκωνα Κουτσίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...