Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Σκιές και σιωπή - To kill a mockingbird (1962)


Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Θ.Ε. 3 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3.2 ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ (2ο δίωρο)

Το κύριο θέμα της ταινίας είναι οι προκαταλήψεις, η ανισότητα και ο ρατσισμός κατά των έγχρωμων πολιτών που επικρατούσε εκείνη την εποχή.



Κάπου στις αρχές του 1930, ενώ το οικονομικό κραχ έχει τσακίσει τα πάντα και η Αμερική ψάχνει τρόπους να ορθοποδήσει, σε μια μικρή κωμόπολη της Αλαμπάμα μένει ένας δικηγόρος με τα δυο παιδιά του. Η γυναίκα του δε ζει πια και τα μικρά του είναι σε ευαίσθητη ηλικία. Η διάκριση λευκών και μαύρων υπάρχει ακόμα και είναι πολύ έντονη, αν και τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα στην πόλη. Όταν ένας μαύρος εργάτης κατηγορείται για βιασμό με ελάχιστες ενδείξεις ότι αυτός διέπραξε το έγκλημα, ο Ατικους αναλαμβάνει την υπεράσπιση του εργάτη, προς έκπληξη των υπόλοιπων κατοίκων. Ξαφνικά, ο ίδιος αλλά και τα μικρά του παιδιά θα βιώσουν την αποδοκιμασία της τοπικής κοινωνίας, η οποία και μετά το πέρας της δικής δεν τον «συγχωρεί», και βάζει στόχο τα παιδιά του...

Αυτή η ταινία, βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα της Lee Harper, μας μιλά για τους κινδύνους και τις δυσκολίες να αλλάξουμε την κοινωνική κατάσταση, να δομήσουμε μία άλλη κοινωνία, να μετατραπούν οι ιδεολογικές αξίες της παλιάς κοινωνίας και, στη θέση τους, να βάλουμε κάτι που θα είναι υγιές, πολιτισμένο και χρήσιμο για τον άνθρωπο. Η αναγέννηση της αμερικάνικης κοινωνίας εδώ αναπαρίσταται με τον πιο όμορφο και οικονομικό τρόπο, όσον αφορά στην αφήγηση, κάτι που, τελικά, αφορά όλους μας και είναι εντελώς διαχρονικό.
Το 1995 η ταινία επιλέχτηκε από την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου  να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης Ιστορικής, Πολιτιστικής, και Αισθητικής αξίας.
 Πηγές 1-2-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...