Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση - La Educacion Prohibida


La Educacion Prohibida – Απαγορευμένη Εκπαίδευση

Mία ταινία για την αγάπη, με επίκεντρο τον σεβασμό της ελευθερίας της εκπαίδευσης και της μάθησης.



Το σχολείο έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερα από 200 χρόνια ύπαρξης και εξακολουθεί να θεωρείται ως η κύρια μορφή πρόσβασης στην εκπαίδευση. Σήμερα, το σχολείο και η εκπαίδευση είναι έννοιες που συζητούνται δημόσια στα πανεπιστήμια, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Από την ίδρυσή του, το σχολείο χαρακτηρίζεται από δομές και πρακτικές που σήμερα, ως επί το πλείστον, θεωρούνται παρωχημένες και ξεπερασμένες. Δεν καλύπτουν τις ανάγκες του 21ου αιώνα. 


Η κύρια αποτυχία του οφείλεται στο ότι βασίζεται σε  ένα μοντέλο που δε λαμβάνει υπόψη του τη φύση της μάθησης, την ελευθερία της επιλογής και τη σημασία της αγάπης και των ανθρώπινων δεσμών στην ατομική και συλλογική ανάπτυξη.
Εκτός από αυτές τις κριτικές σκέψεις έχουν προκύψει, με την πάροδο των ετών, προτάσεις και πρακτικές που βλέπουν την εκπαίδευση υπό μια άλλη οπτική γωνία.

«Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση» είναι ένα ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να ανακτήσει πολλές από αυτές, να διερευνήσει τις ιδέες τους και να απεικονίσει αυτές τις εμπειρίες που τολμούν να αλλάξουν τη δομή του εκπαιδευτικού μοντέλου του παραδοσιακού σχολείου.
Περισσότερες από 90 συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες, συγγραφείς, μητέρες και πατέρες, μια περιοδεία σε οκτώ χώρες της Λατινικής Αμερικής που συναντά  45 μη συμβατικές εκπαιδευτικές πρακτικές, πάνω από 25.000 οπαδοί σε κοινωνικά δίκτυα πριν από την προβολή της και συνολικά 704 συμπαραγωγοί που συμμετείχαν στη συλλογική χρηματοδότηση, μετέτρεψαν την «Απαγορευμένη Εκπαίδευση» σε ένα μοναδικό φαινόμενο. Ένα έργο πρωτοφανούς μεγέθους, εντελώς ανεξάρτητο, το οποίο αντιπροσωπεύει την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων μορφών εκπαίδευσης.
Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ’ οίκον διδασκαλία.

Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό.
 Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών.
 Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια.
 Προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα. Είναι μια μη συμβατική ταινία,  ένα “εργαλείο” αναζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...