Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

22. Ίδρυση και ιστορική εξέλιξη της Θείας Ευχαριστίας ΙΙ

β) Η Θεία Ευχαριστία κατά την αποστολική και μεταποστολική εποχή

                Η περιγραφή της πρώτης Θείας Ευχαριστίας είναι ταυτόχρονα περιγραφή της Θείας Ευχαριστίας κατά τους αποστολικούς χρόνους. Οι απόστολοι, μαζί με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, παρέδιδαν και τον τρόπο τέλεσης της Θείας Ευχαριστίας, που ήταν μια επανάληψη των πράξεων του Κυρίου κατά το τελευταίο εκείνο Δείπνο: προσευχή- ψαλμωδία- διδασκαλία- τέλεση της Ευχαριστίας (ευλογία, δηλαδή, του άρτου και του οίνου και κοινωνία όλων των παριστάμενων πιστών). 
Διαμορφώθηκε, έτσι, μια άγραφη παράδοση η οποία παρέμεινε ζωντανή σ' όλη την αποστολική και μεταποστολική εποχή.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

22. Ίδρυση και ιστορική εξέλιξη της Θείας Ευχαριστίας ΙΙ from ΠΕ 01
Η τέλεση της πρώτης Θείας Ευχαριστίας από τον Κύριο σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και την αρχή μιας καινούριας. Το ιουδαϊκό Πάσχα αποτελεί, πλέον, παρελθόν όπως και ολόκληρος ο παλιός κόσμος του μωσαϊκού νόμου. Ο Χριστός εγκαινιάζει το νέο και αληθινό Πάσχα. Από τη στιγμή εκείνη, σε κάθε Θεία Λειτουργία η Εκκλησία βιώνει (μέσα από την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος) την παρουσία του Χριστού, σύμφωνα με τη δική του υπόσχεση: «Θα είμαι μαζί σας πάντα ως τη συντέλεια του κόσμου» (Ματθ. 28, 20).
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A106/116/899,3347/

Orthodox life at the monastery of saint John of Shanghai and San Francisco.
Μὲ μιὰ ὑπέροχη μουσικὴ καὶ εἰκόνες ἀπὸ τὴ μοναστικὴ ζωὴ στὸ ὀρθόδοξο μοναστήρι τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τῆς Σαγκάης καὶ τοῦ Σὰν Φρανσίσκο, τὸ βίντεο αὐτὸ μας δείχνει τὴν κατάνυξη ποὺ ὑπάρχει στὴ ζωὴ τῶν μοναχῶν.

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...