Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ναός των Αρουραίων - Temple of the Rats


Στην πόλη  Deshnoke, στην επαρχία του  Rajasthan της Ινδίας, βρίσκει κανείς ένα πολύ παράξενο θέαμα. Εκεί υπάρχει ο ναός Karni Mata (Ινδικά: करणी माता मंदिर), οποίος είναι γνωστός ως ο Ναός των Αρουραίων. 
Το πιο περίεργο θέαμα στον ναό αυτό είναι οι περίπου 20.000 αρουραίοι που κατοικούν εκεί και τον θεωρούν σπίτι τους. Αυτοί οι ιεροί αρουραίοι ονομάζονται Kabbas και πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για να τους υποβάλλουν τα σέβη τους. Ο ναός προσελκύει προσκυνητές από όλη τη χώρα για να λάβουν τις ευλογίες των αρουραίων αλλά και πολλούς τουρίστες φυσικά, που έρχονται να δουν αυτό το αξιοπερίεργο θέαμα. 

Ο Μύθος



Ο θρύλος λέει πως ο Λαξμαν θετός γιος της Κάρνι Μάτα (14ος αιώνας) πνίγηκε σε μια λίμνη που βρισκόταν στην περιοχή του Kapil Sarovar στην Kolayat Tehsil ενώ προσπαθούσε να πιεί νερό. Η Κάρνι Μάτα απαρηγόρητη για το χαμό του άρχισε να παρακαλά επίμονα τον Γιάμα  θεό του θανάτου να φέρει τον γιό της και πάλι στη ζωή. Ο μύθος μάλιστα λέει πώς κατέβηκε η ίδια στον κάτω κόσμο για να τον συναντήσει. Ο Θεός Γιάμα αρχικά αρνήθηκε αλλά κατόπιν ενέδωσε μεταμορφώνοντας ωστόσο παράλληλα όλα τα αρσενικά παιδιά της Κάρνι Μάτα σε αρουραίους. Η Κάρνι Μάτα θεωρούνταν ως ενσάρκωση της θεότητας της δύναμης Durga.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που διασώζουν οι ντόπιοι, ένας ισχυρός στρατός από 20.000 στρατιώτες λιποτάκτησαν από τη μάχη που δίνονταν εκεί κοντά τρέχοντας προς το Deshnoke. Με το άκουσμα πως η τιμωρία τους για τη λιποταξία θα ήταν θάνατος, η Κάρνι Μάτα τους μεταμόρφωσε σε αρουραίους προσφέροντας τους τον ναό σαν τόπο κατοικίας. Οι στρατιώτες αυτοί υποσχέθηκαν σαν έκφραση της ευγνωμοσύνης τους να υπηρετούν την θεά για όλη τους τη ζωή.
Ο ναός σήμερα είναι διάσημος για τους 20.000 περίπου μαύρους αρουραίους που ζουν σ αυτόν. Εάν από ατύχημα ένας αρουραίος σκοτωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ομοίωμά του από καθαρό χρυσάφι.  Η κατανάλωση επίσης τροφής που έχει τσιμπηθεί από τους αρουραίους θεωρείται μεγάλη τιμή.


Ο ποντικός στον ινδουισμό θεωρείται το ζώο"μεταφορέας" της θεότητας Γκανέσα (Ο Γκανέσα είναι μια ινδουιστική θεότητα η οποία φέρει ως κεφαλή ένα κεφάλι ελέφαντα). Ο Γκανέσα θεωρείται ο Θεός με την δύναμη για να υπερπηδά τα εμπόδια. Ο ποντικός συμβολίζει την "υπόγεια" δύναμη του Γκανέσα γιατί μπορεί να γλιστρά σε εσοχές και με αυτό το τρόπο να υπερπηδά τα εμπόδια. Τα ποντίκια ταΐζονται από τους πιστούς και ανάμεσα στα χιλιάδες μαύρα ποντίκια υπάρχουν και λίγα λευκά. Θεωρείται ένδειξη καλής τύχης εάν τύχει ένα λευκό ποντίκι περπατήσει πάνω από το πόδι ενός πιστού. Τα λευκά ποντίκια θεωρούνται ιδιαίτερα ιερά γιατί πιστεύεται ότι θα μετενσαρκωθούν μετά το θάνατο σε μορφή ινδουιστή ιερέα "Σάντου" ή κάποιου μυστικιστή ή ότι είναι η μετενσάρκωση της Κάρνι Μάτα ή συγγενών της. 





Ο Ναός


Ο ναός είναι χτισμένος στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μαχαραγιά Ganga Singh του Bikaner. Η αρχιτεκτονική του είναι επηρεασμένη από τον ύστερο Μογγολικό ρυθμό.



Μπροστά από τον ναό υπάρχει μια όμορφη μαρμάρινη είσοδος, διακοσμημένη με διάφορα γλυπτά. Επίσης έχει ασημένιες πόρτες που είναι διακοσμημένες επίσης με παραστάσεις από τη ζωή της θεάς.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...