Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Jesus Children of America, All The Invisible ChildrenΜε αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, εξάλλου, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 1998 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Από το 2011 έως και το 2015 το θέμα της επετείου είναι το ίδιο: «γνωριμία με το μηδέν». Μηδέν νέες μολύνσεις, μηδέν θάνατοι, μηδενισμός των διακρίσεων.
Το AIDS παραμένει μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία και οφείλεται στον ιό HIV. Επιπλέον είναι μία από τις σπουδαιότερες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως και μάλιστα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ο ιός HIV προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας που αποτελεί το πιο προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης Ο ιός στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας και εξασθενίζοντας τα αμυντικά κύτταρα και εκθέτοντας τον οργανισμό, κυρίως στις διάφορες λοιμώξεις.
Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή μέσω της κοινής χρήσης, με HIV οροθετικό άτομο, αιχμηρών αντικειμένων (βελονών, συρίγγων, ξυραφιών κλπ.), γενικά με την ανταλλαγή σωματικών υγρών, της μετάγγισης αίματος και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και κατά τον τοκετό και το θηλασμό. Δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής.
Κατά τον ΠΟΥ:
-Το 2014, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό HIV.
-Στα τέλη του 2014, περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό.
-Η υποσαχάρια Αφρική είναι η πιο προσβεβλημένη περιοχή του κόσμου με 25,8 εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν με τον ιό. Επιπλέον το 70% του συνόλου των νέων μολύνσεων , σε παγκόσμιο επίπεδο, εντοπίζονται εκεί.
-Λοίμωξη HIV συχνά διαγιγνώσκεται μέσω της ταχείας διαγνωστικής εξέτασης (RDTs) που ανιχνεύει την παρουσία ή την απουσία αντισωμάτων HIV.
-Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη HIV. H θεραπεία με αντιρετροϊκά (ARV) φάρμακα μπορεί να ελέγξει τον ιό, έτσι ώστε οι άνθρωποι με τον ιό να έχουν μία υγιή και παραγωγική ζωή.
Στην Ελλάδα η επιδημία του AIDS παρουσίασε αυξητικές τάσεις τα τελευταία έτη, με μία μεγάλη αύξηση τα έτη 2011 και 2012 μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Το2013 και 2014 έχουμε μία πτωτική τάση στην ίδια ομάδα κινδύνου. Ο αριθμός των οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS),που έχουν δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανέρχεται στα 14.434.
Κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2014 δηλώθηκαν στη χώρα μας 802 οροθετικά άτομα, εκ των οποίων 696 ήταν άντρες (86,8%) και 106 (13,2%) γυναίκες. Από τα περιστατικά που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως οροθετικά το 2014 ,τα 70 ανέπτυξαν την κλινική μορφή της νόσου (AIDS). Τα περισσότερα περιστατικά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ήταν κατά τη στιγμή της δήλωσης ηλικίας 30-34 ετών.
Οι σωστές υπηρεσίας υγείας έχουν μια θετική συμβολή στην αντιμετώπιση του θέματος όμως η πρόληψη είναι ο πυλώνας προστασίας. Τα όπλα της πρόληψης είναι απλά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η σωστή ενημέρωση, η υιοθέτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς στην σεξουαλική ζωή και ο σεβασμός.
ΠΗΓΗ: (εκτός του βιντεο) http://www.verianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...