Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τα άγια Πάθη στη ευρωπαϊκή ζωγραφική


     Η απεικόνιση των Αγίων Παθών υπήρξε ιδιαιτερα δημοφιλής στους καλλιτέχνες ανά τους αιώνες και πολλά αριστουργήματα αντλούν την έμπνευσή τους από το Θείο Δράμα. 


Το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών επικεντρώνεται βέβαια στο κορύφωμά του (Σταύρωση, Αποκαθήλωση, Επιτάφιος Θρήνος, Ανάσταση), με πολύ χαρακτηριστικές όμως εικονογραφικές διαφορές ανάμεσα στους μεγάλους εκπροσώπους των σημαντικότερων σχολών και εποχών. 
Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα Τέχνης (τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικονογραφημένα χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής) που καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονολογικό φάσμα από την παλαιοχριστιανική και τη βυζαντινή εποχή, την Αναγέννηση, το μπαρόκ, έως το 18ο, το 19ο και τον 20ό αιώνα. 



Ο θεατής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει εξαίρετα δείγματα της τέχνης των κορυφαίων Ευρωπαίων ζωγράφων (Τζιότο, Μικελάντζελο, Κορέτζιο, Τιτσιάνο, Τιντορέτο, Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, Ντίρερ, Γκρίνεβαλντ, Κράναχ, Ρούμπενς, Καραβάτζιο, Πουσέν, Ρέμπραντ, Βαν Ντάικ, Τιέπολο, Ντελακρουά κ.ά.), που βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία όλου του κόσμου. 


Παραγωγή: Ελληνική
Έρευνα-κείμενα: Αγγέλα Ταμβάκη (ιστορικός Τέχνης - επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης) 
Σκηνοθεσία: Μάχη Λιδωρικιώτη 
Διεύθυνση παραγωγής: Παυλίνα Παπαδοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...