Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ο ΚΥΚΛΟΣ



Ο κύκλος βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας και με το Α’ βραβείο της Διεθνούς Ένωσης κριτικών FIPRESCI. Ωστόσο, η προβολή της απαγορεύτηκε δια νόμου στο Ιράν. 
Η ταινία περιγράφει τις παράλληλες πορείες γυναικών στην Τεχεράνη. Αυτές οι γυναίκες θύματα μιας παράλογης νομοθεσίας που έχει θέσει ολόκληρο το γυναικείο φύλο σε κατάσταση διωγμού, προσπαθούν στη διάρκεια της ημέρας να διαφύγουν τη σύλληψη. Η κάμερα του σκηνοθέτη παρουσιάζει τις γυναίκες ακολουθώντας έναν κύκλο, περνώντας από τη μια στην άλλη , για να μας αφηγηθεί τις ατομικές ιστορίες τους, φτάνοντας ως το φινάλε όπου ο κύκλος κλείνει με την κάμερα να επιστρέφει στη γυναίκα της πρώτης ιστορίας. 
Κύκλος- φαύλος κύκλος είναι η ζωή της γυναίκας σε μια κοινωνία στην οποία η ίδια θεωρείται πολίτης δεύτερης κατηγορίας και χρειάζεται την ανδρική «καθοδήγηση» και «προστασία» χωρίς κανένα περιθώριο προσωπικών επιλογών.

Dayereh (The Circle)

Ο Jafar Panahi, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του Νέου Ιρανικού Κύματος, καταδικάστηκε το 2010 σε ποινή εξαετούς φυλάκισης και εικοσαετούς στέρησης εξόδου από τη χώρα, με την κατηγορία της υπονόμευσης του ιρανικού κράτους, και της συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος. 
Τα θέματά του, εστιάζουν στη ζωή των αδύναμων υπό το καθεστώς του Ιραν, και κυρίως επικεντρώνεται στα βιώματα των γυναικών, παρουσιάζοντας μία μη στερεοτυπική εικόνα τους, καταγράφοντας- όπως λέει και ο ίδιος -την πραγματικότητα την οποία ζει. 
Μία τέτοια ταινία, αποτελεί και το “The Circle”, η οποία παρουσιάζει μία σειρά από γεγονότα τα οποία συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αποκαλύπτοντας τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στις γυναίκες στο Ιράν. Ο Panahi, έχει βραβευτεί πολλές φορές μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ των Καννών και στη Berlinale, με πιο πρόσφατη του την διάκριση της “χρυσής αρκούδας” για την καλύτερη ταινία του φεστιβάλ το 2015. 
Πρόκειται για την ταινία “Τaxi” την οποία σκηνοθέτησε με απόλυτη μυστικότητα,παραβαίνοντας κάθε περιορισμό, και δείχνοντας για ακόμη μία φορά τη δύναμη της αγάπης για τον κινηματογράφο, και τη σημασία να δημιουργεί κανείς ταινίες, και να φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της κοινωνίας στην οποία ζει. 

Σκηνοθεσία : Jafar Panahi 
Παίζουν : Maryiam Palvin Almani, Nargess Mamizadeh, Mojgan Faramarzi, Elham Saboktakin


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...