Τρίτη 31 Μαΐου 2016

12 χρόνια σκλάβος



Το «12 Years a Slave» βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ, του ανθρώπου που έγινε υπόδειγμα και σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία των Αφροαμερικανών στην Αμερική του 1850. Γεννημένος ελεύθερος στη Νέα Υόρκη, ο Νόρθαπ, σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών, απήχθη από λευκούς εμπόρους και πουλήθηκε ως σκλάβος, αναγκάστηκε να ζήσει για δώδεκα χρόνια κάτω από το ζυγό της δουλείας και κατάφερε να φυγαδευτεί και να καταγγείλει τους αφέντες του στο δικαστήριο:
ο Νόρθαπ έχασε τη δίκη, επειδή το χρώμα του δεν του επέτρεπε να καταθέσει ως μάρτυρας της δικής του υπεράσπισης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κι έζησε τα υπόλοιπά του χρόνια ως ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Ρεαλιστικό και σκληρό για τα χολιγουντιανά δεδομένα αντιρατσιστικό δράμα .Πλούσια και προσεγμένη παραγωγή, με τον Βρετανό εικαστικό Στιβ ΜακΚουίν («Hunger», «Shame») να συνδυάζει υποδειγματικά τις απαιτήσεις ενός έπους μηνυμάτων με μια ψυχολογική όσο και κοινωνική μελέτη πάνω στη βία.

 Τρία Όσκαρ (ταινία, προσαρμοσμένο σενάριο, β΄ γυναικείος ρόλος), Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και πληθώρα βραβείων από τις αμερικανικές ενώσεις κριτικών.
Σκηνοθεσία : Στιβ Μακ Κουίv 
Παίζουν :  Τσιετέλ Ετζιοφόρ, Μάικλ Φασμπέντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπραντ Πιτ, Λουπίτα Νιόνγκο


12 Years a Slave
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...