Σάββατο 4 Μαΐου 2019

«Ο Χριστός είναι ο μέγας ερωτικός»

Άρθρο από το περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ  
Όπως έγραψα και στο fb είναι ιερή μας υποχρέωση να αγοράζουμε κάθε μήνα το περιοδικό από τα παιδιά που το διανέμουν στην Αθήνα κ' Θεσσαλονίκη. 

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΘΙΚΗ 5.2 ΕΡΩΤΑΣ (2ο δίωρο)


Ο έρωτας ενοχοποιήθηκε και δαιμονοποιήθηκε. Θεωρήθηκε, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο μεγαλύτερος εχθρός του χριστιανισμού... Παράλληλα, μοναδικός σκοπός της συζυγικής σεξουαλικότητας αποτέλεσε η τεκνογονία και η σωφροσύνη και όχι η ηδονική κοινωνία, "η αναγνώριση" του προσώπου. Πρόκειται για θέσεις που προέρχονται από τα σπλάγχνα της αρχαίας ελληνικής σκέψης (Πλάτων, Στωικοί), τον ελληνιστικό ιουδαϊσμό, τον γνωστικισμό και τον συριακό μοναχισμό και εδώ βρίσκεται η μεγάλη τραγωδία της σύγχρονης Ορθοδοξίας: στην πίστη πως όλη αυτή η παραχάραξη αποτελεί παραμονή στην πιστότητα της χριστιανικής παράδοσης.

Αγνοήθηκαν οι προφητικές φωνές ενός Ιωάννου Χρυσοστόμου, ενός Βασιλείου Αγκύρας (που αναφορικά με τις ερωτικές σχέσεις ενός ζεύγους λέει "ου διά την παιδοποιίαν μόνον, αλλά και δι’ αυτόν τον της μίξεως οίστρον"), ενός Συμεών του Νέου Θεολόγου, που τονίζει την ιερότητα ολάκερου του δημιουργημένου από τον Θεό σώματος, και συνεπώς και των "ομοτίμων" με τα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπου γεννητικών οργάνων ή ενός Διονυσίου Αρεοπαγίτη, που ήδη τον 5ο αιώνα, απευθυνόμενος στους ηθικιστές της εποχής του, τους λέει ότι δεν πρέπει να φοβηθούν το όνομα του έρωτα, πολύ περισσότερο την εμπειρία του».

Αυτά μας έλεγε, μεταξύ πολλών άλλων, ο καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας, στο ΑΠΘ, μαέστρος και συνθέτης κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, στη συνέντευξη που είχε δώσει στη «σχεδία», στο τεύχος #47 (Απρίλιος 2017), με τίτλο «Ο Χριστός είναι ο μέγας ερωτικός». Με αφορμή τούτη τη συνέντευξη, το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση με τον κ. Σταμούλη, με θέμα την ανάγκη για έναν χριστιανισμό που θα επανασυνδεθεί με τη χαμένη του ερωτικότητα και την επιθυμία για ζωή, στον φιλόξενο χώρο της RHB Upstairs, της μοναδικής παμπ ανταποδοτικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Μια συζήτηση που προκάλεσε την έντονη και ενεργή συμμετοχή του κοινού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...