Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Εκπαιδεύοντας με… σινεμά!

 της Ελένης Πολυματίδου



Ο κινηματογράφος μπορεί σίγουρα να είναι και διδακτικός και να αποκτά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. 
Σκεφτόμουν, λοιπόν, τις ταινίες (τουλάχιστον αυτές που εγώ έχω δει γιατί είμαι σίγουρη πως υπάρχουν και πολλές άλλες) που σχετίζονται με την εκπαίδευση, που σκιαγραφούν τη σχέση μεταξύ μαθητή και δασκάλου και το πως ο δάσκαλος μπορεί να επηρεάσει την σκέψη και την συμπεριφορά του μαθητή και τις σχέσεις μεταξύ των συμμαθητών.
 Παρακολουθώντας αυτές τις ταινίες, μπορώ να πω με σιγουριά πως συνέβαλαν στην διαδικασία του να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος και καλύτερος εκπαιδευτικός. Ανεξάρτητα, όμως, από το αν είστε δάσκαλοι ή όχι, πιστεύω πως θα βγείτε κερδισμένοι. 

HardBall



 Εθισμένος με το τζόγο και το ποτό ο Κόνορ -Keanu Reeves- και χρεωμένος  όσο δεν πάει, αναλαμβάνει να προπονήσει μια παιδική ομάδα baseball προκειμένου να κερδίσει χρήματα. Μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία και με τον έρωτα ως επιπλέον κίνητρο, βλέπει τη ζωή και τις επιλογές του να αλλάζουν.


Half Nelson



Ο Νταν -Ryan Gosling- , ένας ιδεολόγος καθηγητής Ιστορίας σε γυμνάσιο του Μπρούκλιν, διδάσκει "ανορθόδοξα", χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς της διαλεκτικής. Στην προσωπική του ζωή είναι χαμένος μεταξύ απραξίας και ναρκωτικών, ενώ αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με μια μαύρη 14χρονη μαθήτριά του.


Mona Lisa Smile



Το 1953, μια φιλελεύθερη καθηγήτρια –Julia Roberts- προσλαμβάνεται για να διδάξει Ιστορία Τέχνης σ' ένα ακριβό κολέγιο θηλέων. Σύντομα έρχεται σε σύγκρουση με τις συντηρητικές δομές του κολεγίου, αλλά και με τη νοοτροπία των μαθητριών της, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν ως μόνη επιθυμία να παντρευτούν, αδιαφορώντας για πανεπιστημιακή ή άλλη καριέρα.



Detachment



Ο Χένρι Μπαρθς –Adrien Brody-  αναπληρωτής καθηγητής σε ένα σχολείο της Νέας Υόρκης, προσπαθεί να εμπνεύσει τους απαθείς μαθητές του, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τους προσωπικούς του δαίμονες.


Dangerous Minds  



Μια πρώην πεζοναύτης - Michelle Pfeiffer - διορίζεται καθηγήτρια σε μια τάξη από παιδιά που προέρχονται από κατώτερες κοινωνικές τάξεις της Καλιφόρνια και μειονεκτικό περιβάλλον, με τους περισσότερους να είναι μέλη συμμοριών που σχετίζονται και με εμπόριο ναρκωτικών, καταφέρνει να τους εμφυσήσει την αγάπη για την ποίηση. 



Dead Poets Society




Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή – Robin Williams- που εμπνέει τους μαθητές του διδάσκοντάς τους ποίησηαναστατώνοντας με τις προοδευτικές του εκπαιδευτικές αντιλήψεις τη ζωή ενός άκρως συντηρητικού αμερικανικού λυκείου.


Entre Les Murs 




Σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Παρισιού, ένας νεαρός καθηγητής –François Bégaudeau- και οι 25 μαθητές μιας τάξης του λυκείου ξεκινούν μια σχολική χρονιά η οποία θα βάλει σε δοκιμασία τις αξίες και τα πιστεύω τους. 


Ως επίλογο, θα ήθελα ν’ αναφέρω τη δράση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης, που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα και απόδειξη πως όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν μεράκι, θέληση και αγάπη για την μάθηση, και σε συνεργασία με τους μαθητές, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σχολείο που θα αγαπούν τα παιδιά και θα αποτελεί πηγή χαράς, μάθησης και δημιουργίας. 

«Μία από τις καινοτόμες δράσεις του διευθυντή που εξέπληξαν εφέτος γονείς και μαθητές ήταν το… Σινέ Σχολείο. Εκμεταλλεύθηκε την αίθουσα home cinema του σχολείου και διοργάνωσε τέσσερις κινηματογραφικές προβολές με δωρεάν είσοδο, απογεύματα Σαββάτου.»




Πηγή http://www.exostispress.gr/Article/ekpaideiontas-me-sinema-0#ixzz3Vbzmksg8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...