Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

1. Ο ΗΘΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ και Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ

          Ο προβληματισμός, λοιπόν, σχετικά με το τι είναι "σωστό" και τι "λάθος", τι είναι "καλό" και τι "κακό" στις απόψεις, στις ενέργειες, στη στάση και στη συμπεριφορά του ανθρώπου είναι ο ηθικός προβληματισμός.
pic04

Μάχη μεταξύ αετού και φιδιού (Βυζαντινό μωσαϊκό δάπεδο του
Μεγάλου Παλατίου στην Κωνσταντινούπολη)
("Ιστορία του Ελληνικού Έθνους", Εκδοτική Αθηνών, τ.Ζ', σ. 115) 

Ο πόνος στην καθημερινή ζωή, η συνύπαρξη των ανθρώπων, η αποζήτηση της αγάπης, η κυριαρχία της αδικίας, το ερώτημα αν ο άνθρωπος είναι σκλάβος στα χέρια ενός θεού - δικτάτορα, όλα αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ο ηθικός προβληματισμός. Κανένας άνθρωπος και καμία κοινωνία σε καμία εποχή δεν είναι δίχως ηθικό προβληματισμό. Οι απαντήσεις, βέβαια, που δόθηκαν και δίνονται (δηλαδή η ηθική την οποία διαμορφώνουν λαοί και άτομα), είναι ποικίλες. Π.χ. για το ζήτημα των σχέσεων των δύο φύλων, άλλοι υποστηρίζουν την ισότητα, άλλοι την ανωτερότητα του άντρα, άλλοι την πολυγαμία κτλ. Όλη αυτή η ποικιλία απαντήσεων, όμως, δείχνει τούτο ακριβώς: ο ηθικός προβληματισμός και η ανάγκη απάντησης σ' αυτόν υπάρχει σε όλους.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C134/152/1091,4005/

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να…

Να αντιληφθούν την ηθική διάσταση της ανθρώπινης ζωής μέσα από τα πανανθρώπινα ερωτήματα για το καλό και το κακό.

Να γνωρίσουν ότι η ηθική ως επιστήμη αποτέλεσε το αντικείμενο της φιλοσοφίας, αντιλαμβανόμενοι έτσι την καθολική αναγνώριση των ηθικών αξιών από τους ανθρώπους.

Να διδαχθούν τη βασική ορολογία της ηθικής.   

Να μάθουν τα θεμέλια της χριστιανικής θεώρησης της ηθικής και το περιεχόμενο της χριστιανικής ανθρωπολογίας συνειδητοποιώντας τα γνωρίσματα του  ορθόδοξου ήθους και πώς αυτά σαρκώνονται στον αληθινά πνευματικό άνθρωπο.  

Να κατανοήσουν την αξία και την σημασία της ορθόδοξης ηθικής στην εποχή μας, αλλά και την ιδιαίτερη επικαιρότητα που αυτή έχει. 

H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...