Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Nusrat Fateh Ali Khan

              Nusrat Fateh Ali Khan

To 1948 γεννιέται ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη μουσική qawwali εκτός των ορίων της κοιτίδας της (Νοτιοανατολική Ασία) και του τόπου εκτέλεσής της (σούφικα ιερά και τόποι συναθροίσεων), χάρη και στη βοήθεια της Realworld του Peter Gabriel. 
Μια μουσική που ξεκινά από τον 13ο αιώνα στην Ινδία.
 Τα κύρια θέματα αυτής της μουσικής παράδοσης, που αποτελεί μια μίξη Πέρσικων, Αραβικών, Τουρκικών και Ινδικών μουσικών στοιχείων, είναι ύμνοι στον Αλλάχ (hamd), τον Μωάμεθ (naat), στον Άλη ή σε σούφηδες "αγίους"(manqabat), θρήνοι ή τραγούδια αγάπης κι αφοσίωσης. 

Nusrat Fateh Ali Khan - Sanson ki mala


Αυτό το κομμάτι προέρχεται από το Passion Sources, τον δίσκο που αποτέλεσε τη βάση της έμπνευσης για τη μουσική σύνθεση του Gabriel, Passion, για την ομώνυμη ταινία του Σκορτσέζε (ο Τελευταίος πειρασμός).


Ο Nusrat Fateh Ali Khan θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Πακιστανός μουσικός αλλά και ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του Qawwali (της ιερής δηλαδή μελωδικής παράδοσης των Σούφι).
 Καταγόμενος από μια οικογένεια της οποίας οι καλλιτεχνικές ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων, ο Nusrat ήταν ο άνθρωπος που πήρε στα χέρια του την εξέλιξη της μουσικής παράδοσης που εκπροσωπούσε, αντλώντας έμπνευση τόσο (κυρίως) από τη Qawwali, όσο και από στοιχεία συγγενών μουσικών παραδόσεων της κοντινής στο Πακιστάν γεωγραφικής περιοχής. 
Έμεινε επίσης γνωστός και ως ο άνθρωπος ο οποίος γνώρισε αυτήν την παράδοση στη Δύση, πραγματοποιώντας συνεργασίες με μουσικούς όπως ο Peter Gabriel ή ο Eddie Vedder.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...