Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Όταν το χιπ χοπ συνάντησε τον Θεό...

Η μουσική Hip-Hop είναι ένα στοιχείο της γενικότερης Hip-Hop κουλτούρας η οποία πρωτοεμφανίσθηκε την δεκαετία του1970 και αναπτύχθηκε σε υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Bronx στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια. 

Η “Holy hip hop” μουσική («Ιερή hip hop») ή χριστιανική hip hop, είναι μία μορφή hip hop μουσικής στην οποία ο ερμηνευτής μέσα από την μουσική εκφράζει την πίστη του στον Θεό, προσωπικά του βιώματα, αλλά και τον προβληματισμό του για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα τα οποία βλέπει και σχολιάζει μέσα από μία χριστιανική σκοπιά.

Οι στίχοι των τραγουδιών που γράφει είναι δυνατοί και πραγματεύονται με ευθύτητα κι αυθεντικότητα θέματα όπως οι σχέσεις, ο έρωτας, η ευτυχία, η νεότητα, η εργασία, τα χρήματα, η αγία γραφή, ο πολιτισμός, ο στρατός, ο Θεός, τα ναρκωτικά, οι εκτρώσεις, η προσευχή. - See more at: http://istologio.org/?p=657#sthash.6VpIwY9Z.dpu
Οι στίχοι των τραγουδιών που γράφει είναι δυνατοί και πραγματεύονται με ευθύτητα κι αυθεντικότητα θέματα όπως οι σχέσεις, ο έρωτας, η ευτυχία, η νεότητα, η εργασία, τα χρήματα, η αγία γραφή, ο πολιτισμός, ο στρατός, ο Θεός, τα ναρκωτικά, οι εκτρώσεις, η προσευχή.

Οι στίχοι των τραγουδιών που γράφει είναι δυνατοί και πραγματεύονται με ευθύτητα κι αυθεντικότητα θέματα όπως οι σχέσεις, ο έρωτας, η ευτυχία, η νεότητα, η εργασία, τα χρήματα, η αγία γραφή, ο πολιτισμός, ο στρατός, ο Θεός, τα ναρκωτικά, οι εκτρώσεις, η προσευχή. - See more at: http://istologio.org/?p=657#sthash.6VpIwY9Z.dpu
Ο JAMSTER ή αλλιώς Σεραφείμ Αλευρόπουλος από την Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης (29 χρονών), υπηρέτησε το Hip-Hop από το 1997. Υπήρξε μέλος των 031 μαζί με τον Κόμη Χ & τον Diveno (Νικητές Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2007 με το "Αγάπη είναι").
Το 2008 η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" αφιέρωσε μια σελίδα στον μοναδικό Χριστιανό Ορθόδοξο εκπρόσωπο της “Holy hip hop” από την Ελλάδα, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός από την παρουσία του στις εκπομπές "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ" & "ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ".
Το περίφημο "δόξα Σοι" έγινε σύνθημα του "ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ", του "IMAGINE 89.7FM" αλλά & χιλιάδων νέων.

Από το σχετικό άρθρο στα «ΝΕΑ» μεταφέρω κάποια αποσπάσματα: (Ολόκληρη συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετεΕΔΩ)
Στα κομμάτια του (ο Σεραφείμ) ραπάρει χρησιμοποιώντας ρίμες από τη Βίβλο. Κεντρική θέση στα τραγούδια του δηλαδή έχουν ο Χριστός, η Παναγία, η Εκκλησία, η προσευχή.

Ο ίδιος πάντως δεν θεωρεί ότι κάνει τον ιεραπόστολο. «Απλώς βρήκα τον τρόπο να συνδυάσω τα πιστεύω μου- χριστιανός ορθόδοξος είμαι- με το είδος της μουσικής που αγαπώ», λέει στα «ΝΕΑ».

 Όπως προσθέτει, όλα άρχισαν το 2003 όταν η hip hop στην Ελλάδα βρισκόταν σε πτώση.

Εκείνη την περίοδο ο Σεραφείμ έκανε μια στροφή στη ζωή του. 

«Τότε δέχτηκα τον Θεό. Τον αναγνώρισα. Σκέφτηκα πως μπορώ να συνδυάσω αυτό που θεωρούνταν κακοπροαίρετο με τα πιστεύω μου». Έψαξε στο Ίντερνετ, άκουσε, επηρεάστηκε και από ξένους καλλιτέχνες κι έτσι ασχολήθηκε, λέει.

Στους στίχους των τραγουδιών ο «ιερός» χιπ χόπερ φροντίζει να θίγει κοινωνικά προβλήματα- μιλάει για τα ναρκωτικά, τη φτώχεια, το ψέμα, το χρήμα- όπως έκανε από το 1997 που ασχολείται μ΄ αυτή τη μουσική σκηνή. «Είναι hip hop. Εγώ έχω προσθέσει τον Χριστό και την ορθόδοξη παράδοση», σημειώνει.
Μερικά από τα πολλά τραγούδια του:




Επιμέλεια Afroditi Blogger
ΠΗΓΗ:Κόκκινος Ουρανός
Αναδημοσίευση: http://paparokades.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...