Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Προσευχή και πίστη

 

Ειλικρινής προσευχή χωρίς την πίστη η οποία είναι το βαθύ συναίσθημα του ανθρώπου το οποίο απορρέει από την πεποίθησή του για την ύπαρξη, παντοδυναμία, πανταχού παρουσία και πρόνοια του Θεού δεν μπορεί να υπάρξει. Κατά τον Απόστολο Παύλο: «Έστι πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ον βλεπομένων».



Η πίστη δίνει σκοπό στη ζωή του ανθρώπου και μεταφυσικό περιεχόμενο στην ύπαρξή του. Από αυτήν απορρέει ο κώδικα της ηθικής ζωής ο οποίος δεν υπαγορεύεται από κανενός είδους φιλοσοφική αυθεντία, αλλά από το κύρος και την απόλυτη αλήθεια του Θεανθρώπου. Η δύναμη της πίστεως είναι τέτοια, «ώστε όρη μεθιστάνειν» κατά τον Απόστολο Παύλο. Γι’ αυτόν το λόγο οι Άγιοι της Πίστεως πέτυχαν θαυμαστά πράγματα τα οποία περιγράφονται στην «Προς Εβραίους» επιστολή του ίδιου Απόστολου.
«Η πίστη είναι η δύναμη της ζωής», έλεγε ο Λέων Τολστόι. «Δεν μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς αυτήν. Οι απαντήσεις που δίνει αυτή στη σφίγγα τη ζωής, περιέχουν την βαθύτερη σοφία» και συμπλήρωσε κάποια άλλη στιγμή, ότι «Η πίστης είναι ανωτέρα της λογικής».
Ο δε Σερ Γουόλτερ Σκοτ συνδυάζοντας την πίστη με την προσευχή ανέγραψε, ότι «Προσευχή είναι η φωνή της πίστεως και η αρετή η οποία επικρατεί εναντίον όλων των πειρασμών».
Κατερίνα Στρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...