Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ


Βουδδισμός --Η σωτηρία δια του κενού: Και σχόλια σε ένα εσωτερικό κείμενο του Βουδδισμού
Απόσπασμα του βιβλίου:
Όπως πολλές φορές αναφέραμε, αναπτύσσοντας το θέμα μας, ο Βουδισμός και ιδιαίτερα ο Θιβετιανός, φαίνεται να εντάσσεται στα συστήματα  αυτοσωτηρίας.  Δηλώσεις όπως αυτή, που διαβάζουμε στο παρουσιαζόμενο βιβλίο του Τζάμγκοεν Κοντρούλ, «Είθε να φτάσω στο σημείο να έχω μόνος μου αρκετή δύναμη για να οδηγήσω όλα τα όντα στο επίπεδο του Βούδα» δεν φαίνεται να αποτελούν πνευματικούς καρπούς ενός σώφρονος, νηφάλιου και ταπεινού ανθρώπου. Αντιθέτως μάλιστα, ευρίσκονται στον αντίποδα του ταπεινού φρονήματος, που καλείται να αναπτύξει ο Ορθόδοξος Χριστιανός.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του σημερινού Δαλάι Λάμα σε συνέντευξη του στη Λίνα Σαϊσανά. Στην ερώτηση – προτροπή: «Θα σας παρακαλούσα να γυρίσετε τη σκέψη σας πίσω στο Θιβέτ, τα χρόνια εκείνα που σας τιμούσαν σαν Θεό», απαντά: «Εμείς οι βουδιστές, δεν πιστεύουμε στο Θεό, αλλά στον Άνθρωπο. Η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη ταυτίζεται κάθε στιγμή με το Απόλυτο, το Μοναδικό, το δίχως γέννηση και δίχως θάνατο.»
Και συμπληρώνει ο Δαλάι Λάμα: «Στον Βουδισμό λέμε ότι σε τελευταία ανάλυση ο μόνος πραγματικός προστάτης είναι ο εαυτός μας»
Εξάλλου και ο ίδιος ο Βούδας αυτό δίδαξε, «ότι ο σκοπός της σωτηρίας επιτυγχάνεται με τα προσωπικά μέσα του ανθρώπου, δίχως θεϊκή βοήθεια.»
Έτσι, ο Βουδισμός προβάλλει ως μια θρησκεία αυτοσωτηρίας και αυτοθέώσεως.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αυτοσωτηρία επιδιώκεται διά της απόλυτης υπακοής στον θεϊκό δάσκαλο (Λάμα), στον οποίο αποδίδεται λατρεία, και διά της λατρείας επίσης ενός πάνθεου αρσενικών και θηλυκών θεοτήτων, οι οποίες θεωρούνται προβολές του πνεύματος του διαλογιζομένου(!). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...