Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

offside.... για τις γυναίκες





Νικητής της Αργυρής Αρκτου στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2006 με το «Offside», ο Jafar Panahi («Dayereh» - Ο Κύκλος) προτείνει μια γλυκόπικρη κωμωδία που καταδεικνύει και σατιρίζει τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις για την ισότητα των γυναικών στην ιρανική κοινωνία. 
Το γήπεδο παραμένει μια 'αντρική' υπόθεση στο Ιράν με τη δικαιολογία ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άντρες που αθλούνται και άντρες που βωμολοχούν, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αρχαία Ελλάδα - είναι γνωστή η περίπτωση της Καλλιπάτειρας που μεταμφιέστηκε σε γυμναστή για να παρακολουθήσει το γιο της ν' αγωνίζεται με κίνδυνο της ζωής της. 
Παρ' όλα αυτά, οι ηρωίδες της ταινίας δείχνουν να γνωρίζουν πολύ καλά το άθλημα και μερικές από αυτές παίζουν ποδόσφαιρο σε μικρές τοπικές γυναικείες ομάδες, αγωνιώντας για την έκβαση του αγώνα το ίδιο με τους άνδρες φίλαθλους που βρίσκονται στις κερκίδες. 
Αυτό ίσως να μετουσιώνει την ειρωνεία της ταινίας, που θέλει το Ιράν να υποστηρίζει ότι έχει μια σύγχρονη κοινωνία, όπου οι γυναίκες μπορούν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια και να κάνουν διάφορα επαγγέλματα, αλλά να επιμένει να προσκολλάται σε εθιμοτυπικούς νόμους όπως η εμφάνιση των γυναικών και ο αποκλεισμός τους από τα κοινωνικά γεγονότα. 
Το υποτυπώδες κλουβί που έχει στηθεί έξω από το γήπεδο για να φιλοξενήσει τις ηρωίδες αποτυπώνει τα πραγματικά όρια στην ιρανική κοινωνία: οι γυναίκες μπορούν να είναι απλά παρούσες αλλά δεν μπορούν να συμμετέχουν επειδή οι άνδρες (τόσο οι συμπολίτες τους αλλά και ο στρατός - το ζενίθ της 'μάτσο' σημειολογίας) τους το απαγορεύουν με τη βία. Ο Panahi μέσα απ' όλα αυτά καταφέρνει όχι μόνο να διαμαρτυρηθεί και να (μας) διασκεδάσει με την επικρατούσα κατάσταση, αλλά ν' αφήσει και μια γλυκιά γεύση αισιοδοξίας στο πανηγυρικό φινάλε.
http://www.cinemanews.gr/


Ελεύθερο το κορίτσι που φυλακίστηκε... επειδή ήθελε να δει βόλεϊ

Ελεύθερο το κορίτσι που φυλακίστηκε... επειδή ήθελε να δει βόλεϊ

Ελεύθερη αφέθηκε η  Ιρανή Γκόντσε Γκαβάμι, η οποία είχε φυλακιστεί πέρυσι το καλοκαίρι επειδή ήθελε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών στο Ιραν. Πλήρωσε το πρόστιμο που της επέβαλε το δικαστήριο (περίπου 2.700 ευρώ), βγήκε από τη φυλακή αλλά  δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα πριν το 2016.

Το νέο ανακοίνωσε ο αδερφός της με μήνυμα του στο διαδίκτυο. 

Εγραψε: "Σήμερα μπορώ να σας πω ότι Γκόντσε είναι ελεύθερη! Όπως γιορτάζαμε το ιρανικό νέο έτος, η ιρανική κυβέρνηση αφάνισε το υπόλοιπο της ποινής της αδελφής μου. Η Γκόντσε δεν θα πρέπει να περάσει άλλη μια μέρα, άλλη μία ώρα στη φυλακή.
Αυτές είναι καταπληκτικές ειδήσεις και ήθελα να τις μάθετε από μένα αμέσως. Σταθήκατε δίπλα μας κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων μηνών. Δώσατε στην οικογένεια μου κουράγιο και ελπίδα. Η αβεβαιότητα του φθινοπώρου και τα μαύρα σύννεφα του χειμώνα έχουν φύγει. Ο ήλιος και πάλι εδώ και λάμπει για την οικογένειά μου. Η άνοιξη είναι εδώ.
Η μαμά μου έχει γίνει τελικά ξανά ευτυχισμένη και έχει βρει και πάλι την ειρήνη. Η μαμά μου και εγώ δεν θα ξεχάσουμε τη γενναιόδωρη υποστήριξή σας και σας ευχαριστώ ειλικρινά. Μαζί φέραμε την Γκόντσε στο σπίτι. Η Γκόντσε μου ζήτησε, επίσης, να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξή σας.
Αυτή ήταν η καλύτερη άνοιξη για την οικογένειά μου. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η άνοιξη φέρνει την ευτυχία και την ειρήνη σε όλους τους Ιρανούς και όλους εσάς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...