Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Go down Moses

Μέσα στην ιστορία η διήγηση του βιβλίου της Εξόδου για τον Μωυσή έχει εμπνεύσει με πολλούς τρόπους διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Στο ευαγγέλιο του Ματθαίου που απευθύνεται σε Ιουδαίους ο Ιησούς εμφανίζεται ως Νέος Μωυσής. Στο 5ο κεφάλαιο του Ματθαίου είναι ο νέος νομοδότης που ανεβαίνει και αυτός στο όρος όπως τότε ο Μωυσής για να πάρει το νόμο ανέβηκε στο όρος Σινά. Σε αυτή την ομιλία που έχει επικρατήσει να ονομάζεται επί του όρους ομιλία, Ο Χριστός δίνει στους ανθρώπους τον νόμο της αγάπης που εγγράφεται όχι σε πλάκες, αλλά στις καρδιές των ανθρώπων.
Σε μια πιο σύγχρονη εποχή ο Μωυσής θα γίνει εμπνευστής των καταπιεσμένων σκλάβων νέγρων της Αμερικής. Στα τραγούδια των Νέγρων ο Μωυσής είναι αυτός που εμπνέει τους καταπιεσμένους να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. Στα τραγούδια αυτά των δούλων του αμερικανικού νότου(“Brother Moses gone to the promise Land,” “Brother guide me home,” “ “I’m going home”, “Come along, Moses, don’t get lost”, “Go down Moses”) ο Μωυσής γίνεται ένα διαρκές μοτίβο που οδηγεί κάπου. Κάποιες φορές σε ένα διαφορετικό μέλλον, κάποιες σε ένα διαφορετικό χωρίς καταπίεση κοινωνικό περιβάλλον, και άλλες πάλι φορές πίσω στην Αφρική.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πολλοί Νέγροι ακτιβιστές θα πάρουν το όνομα Νέος Μωυσής ή Μαύρος Μωυσής. Τέτοια περίπτωση έιναι και ο Marcus Garvey ένας μαύρος εθνικιστής από την Τζαμάικα ηγέτης της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την βελτίωση της ζωής των μαύρων Universal Negro Improvement Association (UNIA) η οποία ήταν η πιο διακεκριμένη σε δύναμη οργάνωση μαύρων την δεκαετία του 1920.
Ο Garvey η αλλιώς Μαύρος Μωυσής κατάφερε να εμπνεύσει ένα παγκόσμιο μαζικό κίνημα, γνωστό και ως Γκαρβεϊσμό, για την οικονομική ενδυνάμωση των μαύρων εστιάζοντας στην επιστροφή των μαύρων στην Αφρική. Πολύ γρήγορα συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια μέλη τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν με τις εισφορές των οποίων δημιούργησε την Black Star μια εταιρία με ατμόπλοια και μια σειρά από εργοστάσια τα οποία είχαν σκοπό να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των μαύρων, αλλά και να αναπτύξουν οικονομικά την Αφρική. Ο Garvey ξεκίνησε τα φιλόδοξα σχέδια του προσπαθώντας να αναπτύξει οικονομικά την Λιβερία. Στη συνέχεια καταδικάστηκε για απάτη και αφού έκτισε την ποινή του προσπάθησε ξανά η οργάνωσή του να αποκτήσει την παλιά της αίγλη, αλλά δεν τα κατάφερε. Τελικά πέθανε το 1940 στο Λονδίνο, όπου περνούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του γράφοντας για τα δικαιώματα των μαύρων.
Αν και ήταν Ρωμαιοκαθολικός, ο Garvey ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να φανταστούν τον Ιησού σαν μαύρο και να οργανώσουν τη δική τους Εκκλησία. Δίνοντας έμφαση στο ότι η Εκκλησία δεν είναι ούτε Καθολική ούτε Προτεσταντική υιοθετήθηκε το όνομα Ορθόδοξη. Αν και ήρθε σε διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία Russian Metropolia, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Τελικά ο Αφρικανός Ορθόδοξος επίσκοπος χειροτονήθηκε από τους Καθολικούς της Αμερικής μια ομάδα που είχε απορρίψει την αυθεντία του Πάπα αλλά ήταν από την άλλη όμοια με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Εκκλησία των Γκαρβεϊστών είχε χιλιάδες πιστούς σε τρεις ηπείρους και ήταν ένα αντιαποικιακό σύμβολο σε Κένυα και Ουγκάντα. Ο Garvey δεν αποδέχθηκε τον μαρξισμό. Αν και είδε κάποιες αρετές στη θεωρία, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προασπίζεται τα δικαιώματα μόνο των λευκών.
Όταν ο Garvey είχε φυλακιστεί προσπαθώντας να διαψεύσει τις κατηγορίες για απάτη και ενώ το κίνημά του είχε καταρρεύσει και έμαθε ότι οι Ρασταφάροι τον είχαν ανακηρύξει Προφήτη, αυτός τους αποκάλεσε φανατικούς. Ο Γκάρβεϋ δεν ήταν θαυμαστής του Haille Selassie βλέποντας ότι η δουλεία και η φτώχεια συνεχίζουν να υπάρχουν στην Αιθιοπία. Οι Ρασταφαριανοί ωστόσο συνέχισαν να τον τιμούν παρατηρώντας ότι και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε αμφιβολίες σχετικά με τον Χριστό!
Το παρακάτω σπιρίτσουαλ τραγούδι χρονολογείται το 1853 από την περιοχή της Βιρτζίνια. Ο τίτλος Go down Moses είναι ένας ιδιωματισμός που στα πλαίσια της αμερικανικής δουλείας, το "κάτω" είχε την έννοια του "κάτω από τον ποταμό" (Μισισιπή), όπου οι συνθήκες των σκλάβων ήταν εμφανώς χειρότερες.


Πείτε σε όλους τους Φαραώ να αφήσουν τους ανθρώπους μου φύγουν! 
Τότε που το Ισραήλ ήταν στην Αίγυπτο. 
Αφήστε τους ανθρώπους μου να φύγουν! 
Ήταν καταπιεσμένοι τόσο σκληρά που δεν μπορούσαν να αντέξουν
Αφήστε τους ανθρώπους μου φύγουν! 
Έτσι ο Θεός είπε: «Πήγαινε Μωυσή στη γη της Αιγύπτου και πες σε όλους τους Φαραώ να αφήσουν τον λαό μου να Φύγει». 
Ο Μωυσής πήγε στη γη της Αιγύπτου.
Αφήστε τους ανθρώπους μου να φύγουν! 
Κάλεσε όλους τους Φαραώ να καταλάβουν! Αφήστε τους ανθρώπους μου να φύγουν! Ναι ο Κύριος είπε «Πήγαινε Μωυσή στην γη της Αιγύπτου. Πες σε όλους τους Φαραώ να αφήσουν τους ανθρώπους μου να φύγουν». Έτσι, μίλησε ο Κύριος και ο τολμηρός Μωυσής είπε: "Ας φύγει ο λαός μου! «Αν όχι, θα χτυπήσω, με θάνατο τα πρωτότοκα παιδιά σας».
Αφήστε τους ανθρώπους μου!
Ο Θεός είπε 'Πήγαινε Μωυσή στη γη της Αιγύπτου. Πες σε όλους τους Φαραώ να αφήσουν τους ανθρώπους μου να φύγουν!
Πείτε σε όλους τους Φαραώ να αφήσουν τους ανθρώπους μου να φύγουν.

http://www.worldviewpublications.org/outl…/archive/…/089.pdf
SLAVE SONGS OF THE UNITED STATES. New York, A. SIMPSON & CO., 1867.
SLAVE SONGS OF THE UNITED STATES. New York, Peter Smith 1951
https://en.wikipedia.org/wiki/Go_Down_Moses

 Αντιγραφή από το fb του Γ. Ντόκου. 
Δείτε και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...