Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

''Αυτή έναι η βιοηθική της εκκλησίας"

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΘΙΚΗ 5.1 ΒΙΟΗΘΙΚΗ (1ο δίωρο)




Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος μιλά για τη βιοηθική, για την τεχνολογικοποίηση της αναπαραγωγής και την εμπορευματοποίηση ιερών πραγμάτων. Eπίσης αναφέρεται στην ευθανασία, στο φύλο και την ταυτότητα. Μιλά στα σχολεία και την προσπάθεια που γίνεται για την αποδόμηση των εμφυλικών στερεοτύπων.
"Δηλαδή είναι στερεότυπο το να έχει κάποιος φύλο ανδρός ή φύλο γυναίκας. Δεν μπορούν δυο άνθρωποι σωματικά να ενωθούν, αν δεν είναι συμπληρωματικοί, δεν γίνεται, και δεν μπορούν λειτουργικά να ενωθούν, αν δεν έχουν φυσιολογία συμπληρωματική, τόσο απλό"

Διερωτάται και επισημαίνει ότι η εκκλησία δίνει πρακτικές απαντήσεις και στα θέματα της ευθανασίας.
"Ζούμε ένα θαύμα, έχουμε κάνει μια μονάδα που την ονομάσαμε Γαλιλαία (Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας "Γαλιλαία"). Να πιάσουμε τον ασθενή, τότε που τον ξεχνά η Ιατρική, ή αδυνατή να τον στηρίξει, τότε που κάπως τον αφήνει εγκατελημένο η πολιτεία. Να τον πιάσει η εκκλησία σε μια αγκαλιά, και να του δώσει ποιότητα ζωής στις τελευταίες του στιγμές. Όταν του δώσεις χαρά, αγάπη, πίστη, ελπίδα, ότι ο θάνατος δεν είναι τέλος, είναι γλύστρημα στην όντως ζωή -άμα το θέλει ο άνθρωπος να το ακούσει- αν δεν θέλει αυτό, τουλάχιστον να πιστέψει στην αγάπη των ανθρώπων. Είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση. Αυτή έναι η βιοηθική της εκκλησίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...