Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

The Lesson / Το Μάθημα

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ ή ΕΔΩ


Η σειρά αναπτύσσει μέσα σε έξι μισάωρα επεισόδια την διαμάχη Ισραηλινών-Αράβων, ένα θέμα τραγικά επίκαιρο.

Η σειρά βασίζεται σε τρεις πυρήνες. Ο ένας αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, τον ρατσισμό και τον διαχωρισμό και ο άλλος την πολιτική ή κοινωνική άποψη εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Μια 17χρονη μαθήτρια κατηγορεί Άραβες μαθητές για την συμπεριφορά τους και με την σύμφωνη γνώμη και άλλων συμμαθητών, ζητούν στην ουσία την απαγόρευση εισόδου τους σε μέρη όπως η σχολική πισίνα, φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν πινακίδες «Απαγορεύονται οι Άραβες», με την ίδια να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντιστοίχως να υπάρχουν σχόλια για τα κιλά της.

Ο άλλος αφηγηματικός πόλος αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, μιας και ο αριστερός καθηγητής διαφωνεί ανοιχτά με την μαθήτρια και έτσι έρχεται στο προσκήνιο ένα γεγονός: ότι στο Ισραήλ έχουν στην πραγματικότητα απολυθεί καθηγητές λόγω των πολιτικών τους απόψεων, ένα γεγονός που αποτέλεσε και την αρχική επιρροή για την δημιουργία της σειράς.

Ο τρίτος άξονας της σειράς είναι ο διαδικτυακός διασυρμός. Η μαθήτρια ανεβάζει βίντεο με τον καθηγητή, το οποίο γίνεται viral και τον κατηγορεί για τις απόψεις του, θυμίζοντάς μας τον αντίστοιχο διασυρμό και την προσπάθεια υπονόμευσης της καριέρας της Tar, στην ομώνυμη ταινία με την Κέιτ Μπλάνσετ.

πηγή

Μια πολιτική συζήτηση ανάμεσα σε έναν καθηγητή πολιτικής αγωγής και μια τελειόφοιτη μαθήτρια ξεφεύγει από τον έλεγχο και γίνεται προσωπική. Επιφανειακά, πρόκειται για μια μάχη για τη δικαιοσύνη μεταξύ αριστερού και δεξιού, άνδρα και γυναίκας, καθηγητή και μαθητή. 

Αλλά η ορμητική, καταστροφική δύναμη του θέματος οφείλεται στις πληγές που αιμορραγούν στις καρδιές και των δύο πρωταγωνιστών.

 Η αντιπαράθεσή τους είναι σαν ένα βότσαλο που πετιέται στη λίμνη, και οι κυματισμοί που δημιουργεί επηρεάζουν: την τάξη (1), το σχολείο (2), την κοινότητα (3), τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (4), την τοπική πολιτική (5) και την πραγματικότητα (6). Όσο περισσότερο εξαπλώνονται οι κυματισμοί, τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι εμπλεκόμενες δυνάμεις και οι θιγόμενοι κοινωνικοί κύκλοι

Βραβείο Καλύτερης Σειράς και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Σειρών των Καννών, 2022

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...