Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ «ΕΔΩΣΕ» ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ





             Να είσαι εσύ καλός και κανένας ποτέ δε θα σε βλάψει, αντίθετα θα βγεις σε μεγάλο βαθμό κερδισμένος , όχι μόνο από τους καλούς αλλά και από τους κακούς.
Γι’ αυτό και άφησε ο Θεός να είναι οι  άνθρωποι μαζί, και μάλιστα οι καλοί με τους κακούς, για να οδηγήσουν και τους κακούς στη δική τους αρετή.

Άκουσε τι λέει στους μαθητές τους ο Χριστός: «Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με προζύμι που το πήρε μια γυναίκα και το ανακάτεψε με ένα σακί αλεύρι» (Ματθ. 13, 33). Άρα οι δίκαιοι, σαν το προζύμι, έχουν τη δύναμη να κάνουν τους κακούς να αλλάξουν και να τους μοιάσουν. Είναι λίγοι οι δίκαιοι, μα και το προζύμι λίγο είναι. Το ότι είναι μικρή η ποσότητα δε βλάπτει την ποιότητα. Αυτή η μικρή ποσότητα όλο το αλεύρι το μεταβάλλει και το κάνει ζυμάρι, με τη δύναμη που έχει μέσα της.
Έτσι και των δικαίων η δύναμη δε βρίσκεται στην ποσότητα του αριθμού αλλά στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος  
Δώδεκα ήταν οι απόστολοι – είδες που είναι μικρό το προζύμι; Ολόκληρη η οικουμένη ζούσε στην πιστά – είδες πόσο πολύ είναι το αλεύρι; Αλλά εκείνοι οι δώδεκα έφεραν όλη την οικουμένη στην πίστη τους. Το προζύμι και το αλεύρι έχουν την ίδια φύση αλλά όχι την ίδια ποιότητα. Γι’ αυτό ο Θεός άφησε τους κακούς μεταξύ των καλών, έτσι ώστε, όπως έχουν την ίδια ανθρώπινη  φύση, να αποκτήσουν και την ίδια καλή προαίρεση.

Μικρή φιλοκαλία της καρδιάς
                                                                     Ιωάννης Χρυσόστομος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...