Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Το ωραιότερο ποπ τραγούδι για τον Ιησού.

Το ωραιότερο ποπ τραγούδι για τον Ιησού είναι το “Jesus Cristo” του ROBERTO CARLOS.


Ένα από τα πιο ωραία ποπ χριστιανικά τραγούδια, που διέπρεψαν παντού στα πρώτα χρόνια του '70, ήταν το βραζιλιάνικο «Jesus Cristο» των Roberto Carlos και Erasmo Carlos. Το κομμάτι γίνεται αμέσως επιτυχία στην Βραζιλία, αφού οι εκτελέσεις του είναι δεκάδες, αλλά και σε όλο τον κόσμο μιας και διαπνέεται από περιφανή ποπ vibes. 

Το «Jesus Christ Superstar» (1970) επηρεάζει παντού –ακόμη και στην Ελλάδα, αν σκεφθούμε πως ο Δήμος Μούτσης, ήδη από το 1971, αποτείνει φόρο τιμής στην ροκ όπερα των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice με την progressive εισαγωγή του στον «Άγιο Φεβρουάριο»–, τα hippy και acid (ψυχεδελικά) συγκροτήματα δίνουν τη σκυτάλη στα xian (τα χριστιανικά εννοώ), με τα σχετικά τραγούδια να κατακλύζουν το εμπορικό και το υπόγειο κύκλωμα, ενώ οι Ιταλοί, ανάμεσα σε άλλους, λανσάρουν το 1971 τα περίφημα Jesus jeans (εστιάζοντας στην περίφημη διαφήμιση, με τα γυναικεία οπίσθια), ανακατεύοντας στη διαμάχη που ξεσπά ακόμη και τον Παζολίνι.  


   Ένα από τα πιο ωραία ποπ χριστιανικά τραγούδια (για μένα το ωραιότερο), που διέπρεψε ολούθε στα πρώτα χρόνια του ’70, ήταν το βραζιλιάνικο «Jesus Cristο» των Roberto Carlos και Erasmo Carlos – ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, που έγραψε αθάνατες επιτυχίες.   Ο Roberto Carlos είναι ο μεγαλύτερος ποπ τραγουδιστής που ανέδειξε ποτέ η Βραζιλία, με τις συνθέσεις του να γίνονται παντού «επιτυχίες» και βεβαίως στην Ελλάδα (σχεδόν από την αρχή). Να θυμηθούμε μόνο το «Namoradinha de um amigo meu», που τραγούδησαν οι Cinquetti με τον Λάκη Τζορντανέλλι ως «Το κορίτσι του φίλου μου» το 1968. Τι ωραίο τραγούδι! Και τι… ωραιότερη version!!   To «Jesus Cristo» (1970), που είναι ένα καθαρά χριστιανικό, σωτηριολογικό άσμα γίνεται αμέσως hit στη Βραζιλία, αφού οι εκτελέσεις του είναι απανωτές (Elis Regina, Erlon Chaves, Milton Banana Trio – πολύ ωραία διασκευή για jazzheads), αλλά και σε όλο τον κόσμο (Al De Lory & Mandango, Lenny Kuhr, Silver’s Thrust, Romuald…), μιας και διαπνέεται από περιφανή ποπ vibes. 

Προσωπικά, απ’ όσες εκτελέσεις του έχω ακούσει προτιμώ εκείνη της Βραζιλιάνας Claudia (αν και του Γάλλου Romuald δεν είναι κατώτερη), που μου αρέσει πιο πολύ λόγω των… χριστιανικών chorus vocals, αλλά κι επειδή η Claudia, που έχει φωνάρα, τραγουδά σαν την… Ελπίδα. Δηλαδή εγώ νομίζω ότι η Claudia θα πρέπει να είχε επηρεάσει την Ελπίδα, επειδή είχε έρθει (η Claudia) στην Ελλάδα κι είχε τραγουδήσει στην «4η Ολυμπιάδα Τραγουδιού», τον Ιούλιο του ’71, κατακτώντας μάλιστα και το Πρώτο Βραβείο με το τραγούδι των Marcos Valle και Paulo Sérgio Valle «Minha voz virá do sol da América».   Είχε βγει, φυσικά, και το σχετικό… made in Greece 45άρι στην Odeon, με το «Minha voz…» στη μια πλευρά και το «Jesus Cristo» στην άλλη. 

  Δεν χρειάζεται να πω πως το βραζιλιάνικο τραγούδι μεταφράστηκε, εκείνη την εποχή, και στα ελληνικά, για να το τραγουδήσει ο Πασχάλης ως «Κάποτε θάρθη μια μέρα» στο δισκάκι «Η συντροφιά μας (Jesus)/ Κάποτε θάρθη μια μέρα (Jesus Christo)» [Philips, 1972] – με τα δύο κομμάτια να ακούγονται και στο πρώτο προσωπικό LP του που είχε τυπωθεί την ίδια χρονιά.  


Κάποτε θα `ρθει μια όμορφη μέρα
αδέρφια όλοι μαζί
Αφρικανοί Ευρωπαίοι Ασιάτες
και Αμερικανοί
τότε θα βρούμε λέξη να πούμε
γλυκιά σ’ όποιον πονά
και το κουράγιο ν’ αγαπάμε
όποιον μας πολεμά

Jesus Christo, Jesus Christo
την αγάπη φέρε μας στη γη
Jesus Christo, Jesus Christo
της καρδιάς να κλείσει η πληγή

Κάποτε θα `ρθει μια όμορφη μέρα
θα χαμηλώσει ο ουρανός
κι από τους τόπους που καίνε πολέμοι
θα σβήσει ο καπνός
θα βγούνε πάλι φύλλα στα δέντρα
και θα γελούνε τα παιδιά
άσπρο λουλούδι θ’ ανθίσει στην πέτρα
που ‘καψε η φωτιά

Jesus Christo, Jesus Christo
την αγάπη φέρε μας στη γη
Jesus Christo, Jesus Christo
της καρδιάς να κλείσει η πληγή

Κάποτε θα `ρθει μια όμορφη μέρα
κι όπως τότε παλιά
μάγους θα στείλεις να φέρουνε δώρα
αγάπης και χαράς
θ’ αργήσει να `ρθει εκείνη η μέρα
μα κάποτε θα `ρθει
κομμάτια ζάχαρη θα γίνει
του σταυρωτή το καρφί

Jesus Christo, Jesus Christo
την αγάπη φέρε μας στη γη
Jesus Christo, Jesus Christo
της καρδιάς να κλείσει η πληγή


 Aκούστε όλες τις διασκευές και τις εκτελέσεις του Jesus Christo. 













ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ ΤΡΟΥΣΑ (http://diskoryxeion.blogspot.gr/)
ΠΗΓΗ: http://www.lifo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...