Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

«Άγιον Όρος, κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Το Άγιον Όρος, αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας. Καταλαμβάνει ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, το όρος Άθως, συνδέεται με τη γιγαντομαχία, μεταξύ των Γιγάντων και των Θεών του Ολύμπου. Ηγέτης των πρώτων ήταν ο Άθως. Ο Άθως, πέταξε από τη Θράκη, έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα, αστόχησε, και ο βράχος έπεσε στη θάλασσα, δημιουργώντας το Όρος, στο οποίο δόθηκε το όνομά του.Το Άγιον Όρος, αποτελείται σήμερα, από 20 ιερές μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, όπως σκήτες, κελλιά, ερημητήρια. Πρωτεύουσά του είναι οι Καρυές. Η Αθωνική μοναστική ζωή, αρχίζει το 843, με την άφιξη στον Άθωνα, δύο μεγάλων προσωπικοτήτων: του Οσίου Πέτρου του Αθωνίτη και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.


Οι τηλεθεατές της σειράς «Φωτεινά Μονοπάτια», παρακολουθώντας αυτό το επεισόδιο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του Αγίου Όρους από την αρχαιότητα, να γνωρίσουν το αρχαιότερο μοναστήρι, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας αλλά και την αρχαιότερη σκήτη στο Άγιον Όρος, τη σκήτη της Αγίας Άννης.Στην εκπομπή μιλούν ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης (συγγραφέας), ο πατήρ Παύλος Λαυριώτης, ο Κρίτων Χρυσοχοΐδης (ομότιμος διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και ο μοναχός Φίλιππος Μικραγιαννανίτης.

Τρίτη 13 Μαΐου 2025

Η Ορθόδοξη Ερμηνεία για την Κόλαση και τον παράδεισο

 

A' ΛΥΚΕΙΟΥ 2.4 ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παράδεισος και κόλασης, είναι ο ίδιος ο Θεός.  Μιλώ βέβαια ως ορθόδοξος αυτή τη στιγμή.  Μπορεί κανείς να τ’ αρνηθεί όλα, αλλά έχω και εγώ δικαίωμα να εκφράσω το προσδοκώ ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος.

Ο Χριστός θα εμφανιστεί στο τέλος της ιστορίας  μέσα στο άκτιστο φως της Θεότητας, για να το πω με λόγους επιστημονικούς,  εκπέμποντας την ενέργεια της Θείας ουσίας.  Η ενέργεια αυτή εκφράζεται με τον όρο φως, μολονότι δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό φως. 

 Είναι υπεράνω από κάθε τι το φυσικό. Η ενέργεια αυτή θεάται από κάθε άνθρωπο.  Η δυτική φιλοσοφία φτάνει να μιλεί απουσία Θεού.

Στη δική μας παράδοση δεν υπάρχει απουσία,  αλλά μόνο παρουσία Θεού. 

 Η παρουσία του Θεού, λοιπόν, εκφράζεται ως εκπομπή  αυτού του ακτίστου φωτός της ενεργίας.  Ανάλογα με την κατάσταση του ανθρώπου,  αν είναι δηλαδή  μέσα σε κάθαρση εσωτερική, έχει ξεπεράσει τα πάθη,  έχει ξεπεράσει τις αδυναμίες της ανθρώπινης,  έχει καλλιεργηθεί, έχει γίνει γη αγαθή  κατά την παραβολή η καρδιά του,  ως φως ευφροσύνης, πανευφρόσυνο φως.

Εκείνος όμως ο οποίος διατηρεί μέσα του τα πάθη του, δηλαδή είναι ο ασχημάτιστος, αμεταστοιχείωτος άνθρωπος,  βλέπει τον Θεό ως πυρ καταναλίσχον. 

 Αυτό εικονίζεται στα μοναστήρια μας με μία εικόνα στους νάρθηκες των μοναστηρίων,  στην είσοδο δηλαδή, που έχουμε ένα ποτάμι.  Στο πάνω μέρος το ποτάμι αυτό είναι χρυσίζων  και εκεί είναι ο Χριστός με όλους τους Αγίους.

 Είναι η μέτοχη του ακτίστου φωτός της Θεότητας.  Από τη μέση και κάτω το ποτάμι γίνεται ποταμός του πυρός.  Παίρνει ένα αιματώδες χρώμα και εκεί είναι οι κολασμένοι.

Αυτό αποδεικνύει ή μάλλον εκφράζει έναν συμβολισμό  ότι ο ίδιος ο Χριστός όπως είπαμε είναι παράδεισος, ο ίδιος είναι και κόλαση. 

 Η κόλαση  εξαρτάται από την κατάσταση του ανθρώπου  και όχι από την διάθεση του Θεού να τιμωρήσει κανένα. 



Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός (11 Μαρτίου 1940 – 19 Δεκεμβρίου 2019) ήταν ορθόδοξος ιερέας, ομότιμος καθηγητής θεολογίας και συγγραφέας πάνω από 40 θεολογικών βιβλίων.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Είναι αποδεκτή η μεταμόσχευση;


Η μεταμόσχευση δεν είναι απλώς ιατρική πράξη· είναι υπαρξιακή στάση ζωής. Δεν αφορά μόνο μια κρίσιμη στιγμή ανάγκης, αλλά μια συνειδητή επιλογή αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Από την απλή αιμοδοσία μέχρι τη δωρεά οργάνων, κάθε πράξη προσφοράς είναι έκφραση σεβασμού στην ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου. Η Εκκλησία της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο αυτής της προσφοράς, ευλογεί όσους επιλέγουν να δωρίσουν, χωρίς να κατακρίνει όσους δυσκολεύονται. Η μεταμόσχευση είναι βαθιά συνδεδεμένη με την πίστη μας, καθώς στη θεία λατρεία κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, δηλαδή την ίδια την προσφερόμενη ζωή. Με τον κ. Κλεάνθη Νιζάμη, εντεταλμένο διδάσκοντα του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ


Πέμπτη 1 Μαΐου 2025

Η μεγάλη έκρηξη Big Bang

Β' ΛΥΚΕΙΟΥ - 1.3 Ο ΘΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Ποια είναι η αρχή του κόσμου μας; Γιατί λέγεται η Μεγάλη Έκρηξη; Τι εξερράγει; Είναι η αρχή του χώρου, του χρόνου, την ενέργειας ή της ύλης; Πως μπορεί να εννοηθεί η αρχή; Είναι τελικά μία ασυνέχεια ή έχουμε τρόπο να την προσεγγίσουμε; Μέχρι που φτάνουμε; Ποιο είναι το όριό μας; Υπάρχει ελάχιστος χώρος και χρόνος; Υπάρχει κάτι πριν από την αρχή και έξω από αυτή; Πως μπορεί να στέκει πως το κέντρο του σύμπαντος είναι ... παντού και πουθενά; Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση για την αρχή; Πως μπορεί να περιγραφεί μία αρχή; Τελικά η πίστη ενέπνευσε την επιστήμη και την οδήγησε στην έρευνα της αρχής του κόσμου, μιας δημιουργίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιστορία της ανακάλυψης της αρχής του κόσμου από τον Ορθόδοξο Φρίντμαν και τον αββά Λεμέτρ. Από τη σειρά εκπομπών "Υπέρ του Σύμπαντος Κόσμου" της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας
  • Ένα εκλαϊκευμένο «ταξίδι» της σύγχρονης Φυσικής και Κοσμολογίας από τον Αστροφυσικό Χρήστο Δημόπουλο, αλλά και συζητήσεις με προσωπικότητες από τους χώρους της Θεολογίας και της Επιστήμης. Στόχος της εκπομπής είναι να αναζητηθούν και να εξεταστούν κοινοί τόποι και συσχετίσεις της Ορθόδοξης Θεολογίας και της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...