Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

I Forgot My Phone / Γ' Λυκείου, Άγχος, μοναξιά και περιθωριοποίηση




Ως διέξοδο... ο σημερινός άνθρωπος βρίσκει το αδιέξοδο. Κλείνεται στο διαμέρισμα, του, στο γραφείο του, στον εαυτό του, θεωρώντας τη φυγή λύση... Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου

Ένας ίσον κανένας!
Ζούμε στην "εποχή της ανθρώπινης απομόνωσης", σύμφωνα με την προφητική
 ρήση του κλασικού της παγκόσμιας λογοτεχνίας Ντοστογιέφσκι.

 Ας ακούσουμε την περιγραφή του που ταιριάζει σήμερα, εκατό χρόνια μετά
την κυκλοφορία του μυθιστορήματος "Αδελφοί Καραμαζώφ": "Όλοι στον αιώνα μας χώρισαν και γίνανε μονάδες, ο καθένας αποτραβιέται στη μοναξιά του, ο καθένας απομακρύνεται απ' τον άλλον, κρύβεται και κρύβει το έχει του και καταλήγει ν' απωθεί τους ομοίους τον και ν' απωθείται απ' αυτούς".
Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μοναδικός και μοναχικός: ως αξία θεωρείται μοναδικός κι ανεπανάληπτος, αλλά ως ύπαρξη παραμένει μοναχικός. Έσπασε τα δεσμά που του στερούσαν την ελευθερία του, αλλά έχασε τους δεσμούς που τον συνέδεαν με το περιβάλλον του. Η γονική μέριμνα μοιάζει τυραννία στα μάτια κάθε νέου ανθρώπου, γι' αυτό αποδεσμεύεται από την οικογενειακή εστία σε πρώτη ευκαιρία. Σπάζει δεσμά, μα κόβει δεσμούς κιόλας, αφού μένει μόνος του. Η μοναξιά είναι το τίμημα της ελευθερίας. Μιας ελευθερίας που δε δέχεται δεσμούς, που κινείται όμως στα πλαίσια ενός ατομοκεντρισμού ξένου προς τη χριστιανική αντίληψη και παράδοση.....
 (Γ'  Λυκείου: Θέματα Χριστιανικής Ηθικής).
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: http://nzals.blogspot.gr


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ο αλκοολικός γονιός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού




Τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο μυαλό και την ψυχούλα, ενός μικρού παιδιού, όταν η μητέρα ή ο πατέρας του είναι συνέχεια μεθυσμένοι; Πόσο φοβάται το παιδί, τι σκέψεις κάνει; Πως βλέπει τον γονέα του όταν από το πρωί τρεκλίζει, όταν δεν του δίνει σημασία, ή στην χειρότερη περίπτωση, όταν επάνω στο μεθύσι του το βαράει και το κακοποιεί;
Η απάντηση είναι μια: Τον βλέπει σαν ένα τέρας. Σαν ένα τέρας από αυτά που στοιχειώνουν τους εφιάλτες του, το οποίο δεν μπορεί να νικήσει, όπως γίνεται συνέχεια στα παραμύθια. Αλλά τα παραμύθια είναι διαφορετικά από την πραγματικότητα.
Το βίντεο που θα δείτε γυρίστηκε στα πλαίσια μιας καμπάνιας με τίτλο: «αλκοολικοί γονείς: τέρατα στα μάτια των παιδιών». Υπεύθυνη είναι μια Φινλανδική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία των παιδιών, η Fragile Childhood (ευαίσθητη παιδική ηλικία).
Σκεφτείτε το λίγο. Αυτά τα παιδιά είναι ήρωες. Έχουν μάθει να επιβιώνουν με τις δικές τους δυνάμεις. Και πώς να μην το κάνουν όταν είναι 3, 4 και 5 ετών και πρέπει μόνα τους να ετοιμάσουν φαγητό, γιατί η μητέρα τους είναι μεθυσμένη ξαπλωμένη στον καναπέ σε κατάσταση αναισθησίας, πρέπει να μάθουν να ντύνονται μόνα τους και να φροντίζουν τα αδελφάκια τους γιατί ο πατέρας κοιτάζει το άδειο μπουκάλι και βρίζει μπερδεύοντας τα λόγια του.
(Γ' Λυκείου: Θέματα Χριστιανικής Ηθικής - ΔΕ 12η Η Οικογένεια) 

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Στο Κενό Της

Οι παραδόσεις του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού.

Ανοίγοντας την πόρτα στην καθημερινότητα, τους κανόνες και τους μηχανισμούς μιας ορθόδοξης χασιδικής οικογένειας, η πρωτοεμφανιζόμενη Ράμα Μπερστάιν ισορροπεί αδέξια ανάμεσα στην καυτηρίαση και τη δικαίωση μιας θρησκευτικής κοινότητας. Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Η 18χρονη Σίρα, είναι η μικρότερη κόρη μιας οικογένειας από το ΤελΑβίβ. Η οικογένειά της έχει ήδη δρομολογήσει το γάμο της, γεγονός που την κάνει πολύ ευτυχισμένη. Όλα όμως ανατρέπονται όταν η 28χρονη αδερφή της, Εσθήρ, πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού στο πρώτο της παιδί. Ο γάμος αναβάλλεται και το μόνο που δίνει λίγη ευτυχία πια στο σπίτι τους είναι το μωρό. Ο χήρος πατέρας του μωρού όμως είθισται να παντρεύεται άμεσα και η μητέρα της Σίρα της ζητάει να τον παντρευτεί ώστε να μεγαλώσει με εκείνη το παιδί της αδελφής της. Η Σίρα βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε αυτό που προστάζει η καρδιά της και σε αυτό που επιτάσσουν οι οικογενειακές της υποχρεώσεις…

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR® 2013 ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Χαντάς Γιαρόν) & Ειδική Μνεία ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2012

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Africa Unite



Bob Marley Reggae Roots (survival)
Africa, Unite
'Cause we're moving right out of Babylon
And we're going to our father's land

How good and how pleasant it would be
Before God and man, yeah
To see the unification of all Africans, yeah
As it's been said already let it be done, yeah
We are the children of the Rastaman
We are the children of the Higher Man

Africa, Unite 'cause the children wanna come home
Africa, Unite 'cause we're moving right out of Babylon
And we're grooving to our father's land

How good and how pleasant it would be
Before God and man
To see the unification of all Rastaman, yeah

As it's been said already let it be done, yeah
I tell you who we are under the sun
We are the children of the Rastaman
We are the children of the Higher Man

So, Africa, Unite, Africa, Unite
Unite for the benefit of your people
Unite for it's later than you think

Unite for the benefit of your people
Unite for it's later than you think
Africa awaits its creators, Africa awaiting its creators
Africa, you're my forefather cornerstore
Unite for the Africans abroad, unite for the Africans a yard
Africa, Unite

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Litanie des Saints (Η Λιτανεία των Αγίων - Malcolm John Rebennack)




Ero mante te que le mama
damba la metres
Ero mante te que le papa
damba la moi ido
Ero mante te que le mama
Santa Maria

Ero mante te que le mama
Ero mante te que le papa
Doce goche goche que le mama
mama oceon

Ero mante te que le mama
yia malia
Ero mante te que le papa
obea obea
Ero mante te que le mama
ooh bacalia

Ero mante te que le mama
Ero mante te que le papa
Doce goche goche que le mama
sambeau sambeau

Ero mante te que le mama
ooh coumalieh
Ero mante te que le mama
mamzelo zoulie zoulie zoulie
Ero mante te que le papa
papa ledvah

Ero mante te que le mama
Ero mante te que le papa
Doce goche goche que le mama
San Cecilia 



Η "Λιτανεία των αγίων" αναμφισβήτητα είναι ένα από τα όμορφα τραγούδια που έχουν γραφεί.Το όνομα που δόθηκε στο τραγούδι  προέρχεται από μια   από προσευχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, . Οι στίχοι του τραγουδιού είναι κράμα των ισπανικών, των κρεόλ και μίας αφρικανικής διαλέκτου.

Ο συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Malcolm John Rebennack από τη Νέα Ορλεάνη. γνωστός σε όλους μας ως Dr. John. Η «Λιτανεία των Αγίων» βασίστηκε σε κάποια σύνθεση του Louis Moreau Gottschalk που είχε τίτλο " Μπαμπούλα,το πνεύμα των νεκρών προγόνων".Ο Gottschalk   είχε μεγαλώσει όπως και ο Dr.John στη Νέας Ορλεάνη και συνήθιζε να παρακολουθεί και να μελετάει τις μουσικές εκδηλώσεις αλλά και ευρύτερα τη ζωή των μαύρων σκλάβων της περιοχής.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: http://e-theologia.blogspot.gr/

Κατέστρεψε η Εκκλησία τον Αρχαιοελληνικό Πολιτισμό;



Κατέστρεψε η Εκκλησία τον Αρχαιοελληνικό Πολιτισμό;
ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ
Θεολόγου - Καθηγητού
Εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες αναβίωσε στο δύσμοιρο τόπο μας μια νέα μορφή αντιχριστιανικής πολεμικής δίνης. Ακούει στο όνομα «αρχαιολατρεία» και έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παλαιοτέρων αντιχριστιανικών πρακτικών. Το σύγχρονο «αρχαιολατρικό» κίνημα συνεχίζει με την ίδια ή και σφοδρότερη ορμή τον πόλεμο κατά της Εκκλησίας του Χριστού, όπως έκανε στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα, ο αθεϊστικός ορθολογισμός, ο μαρξισμός, ο μηδενισμός και γενικά η υλιστική ιδεολογία.
Έχει αποδειχθεί περίτρανα, πως η «αρχαιολατρεία» είναι γέννημα αυτών των παταγωδώς χρεοκοπημένων ιδεολογιών. Μέσα από τα ερείπιά τους ξεπήδησε ένας περίεργος έρωτας για το απώτερο παρελθόν και ιδιαίτερα για τα θρησκευτικά μορφώματα της προχριστιανικής αρχαιότητας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι οι ιθύνοντες των περισσοτέρων αρχαιολατρικών ομάδων ανήκαν στο παρελθόν είτε στη μαρξιστική ιδεολογία, είτε σε αναρχικές και περιθωριακές ομάδες, είτε στην υλιστική και μηδενιστική αστική διανόηση. Το πώς βεβαίως πρώην άθεοι μαρξιστές ή αστοί μηδενιστές έγιναν ξαφνικά φανατικοί θρησκευόμενοι, λάτρεις της αρχαίας θρησκείας, είναι ένα ερώτημα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης επιστημονικής έρευνας!
Κύριος στόχος τους (ίσως και μοναδικός) είναι να πλήξουν το Χριστιανισμό. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι και οι πηγές πολεμικής, που χρησιμοποιούνταν εδώ και αιώνες. Θεωρίες, οι οποίες έχουν καταρριφθεί πανηγυρικά ως ψευδείς και ανυπόστατες, πλασάρονται ως «νέα συνταρακτικά ντοκουμέντα, τα οποία θα γκρεμίσουν το χριστιανικό οικοδόμημα»!
Διαστρεβλώνουν την ιστορία και κακοποιούν βάναυσα την ιστορική πραγματικότητα προκειμένου να διευκολύνουν το πολεμικό τους έργο κατά της Εκκλησίας.
Ξεφυλλίζοντας τα πάμπολλα περιοδικά και περιδιαβαίνοντας τις δαιδαλώδεις ιστοσελίδες του χώρου της ελληνικής και ξένης «αρχαιολατρείας», διαπιστώνουμε ένα απίστευτο μίσος κατά της Χριστιανικής Εκκλησίας. Συναντούμε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια να σπιλωθεί το θείο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που συχνά φθάνει σε ακρότητες χυδαίων ύβρεων. Βλέπουμε με έκπληξη μια πρωτοφανή παραχάραξη πληθώρας ιστορικών γεγονότων, για να «αποδειχθεί» ο Χριστιανισμός ως «η κύρια πηγή της κακοδαιμονίας του κόσμου», ως «το προαιώνιο άχθος της ανθρωπότητας», ως «η ισχυρή τροχοπέδη της προόδου και της επιστήμης», ως «σκοταδιστική και αντιδραστική συντεχνία των παπάδων» και άλλα απίστευτα! Βιώνουμε, ως χριστιανοί ένα, άνευ προηγουμένου, κλίμα απειλών και τρομοκρατίας, το οποίο εκτείνεται και ως αυτή την φυσική μας εξόντωση!

Η ενδοοικογενειακή βία σπάνια έχει ένα μόνο θύμα


Ένα συγκλονιστικό βίντεο που επιχειρεί να προβληματίσει τους γονείς






Ένα «βουβό» φαινόμενο που υπάρχει και σε πολλές οικογένειες που δείχνουν υγιείς είναι η ενδοοικογενειακή βία. Ένα νέο του Frauenzentrale Zürich TVC επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται κατά του συγκεκριμένου φαινομένου.

Σκοπός είναι να προβληματιστούν οι γονείς και να κάνει τις μητέρες να αναρωτηθούν τι πρότυπο θέλουν να αποτελούν για τα παιδιά τους.

Η μικρή Lea προσπαθώντας να μοιάσει στη μαμά της αποκαλύπτει ότι οι συνέπειες του φαινομένου δεν εντοπίζονται μόνο σε ένα θύμα. 

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Παναγία, η μητέρα του Θεού Δ.Ε. 16. - Εργασίες μαθητών A1


ΤΜΗΜΑ Α1 ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
1.   Οι Θεομητορικές γιορτές


1. οι θεομητορικές εορτές from ΠΕ 01

2.   Η Παναγία στο Ισλάμ

2. h παναγία στο ισλάμ from ΠΕ 01

3.       Οι ακολουθίες προς τιμή της Θεοτόκου

3. οι ακολουθίες προς τιμήν της θεοτόκου from ΠΕ 01

4.       Η θέση της Θεοτόκου στο σχέδιο της θείας οικονομίας

4. η θέση της θεοτόκου στο σχέδιο της θείας οικονομίας from ΠΕ 01

5.       Η ευσέβεια του Eλληνικού λαού προς τη Θεοτόκο

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Προσκυνητής



Ο Προσκυνητής

Τα βουνά περνάω
και τις θάλασσες περνώ
Κάποιον αγαπάω
Δυο ευχές κρατάω
και δυο τάματα κρατώ
Περπατώ και πάω
Κάποιος είπε πως η αγάπη
σ'ένα αστέρι κατοικεί
αύριο βράδυ θα'μαι εκεί
Κάποιος είπε πως ο έρωτας
για μια στιγμή κρατά
αύριο βράδυ θα'ναι αργά
Στα πουλιά μιλάω
και στα δέντρα τραγουδώ
Κάποιον αγαπάω
Κι οταν τραγουδάω
προσευχές παραμιλώ
περπατώ και πάω
Κάποιος είπε πως ο δρόμος
είναι η φλέβα της φωτιάς
ψυχή μου πάντα να κυλάς
Κάποιος είπε πως ταξίδι
είναι μόνο η προσευχή
καρδιά μου να'σαι ζωντανή
Κάποιος είπε πως η αγάπη
σ'ένα αστέρι κατοικεί
αύριο βράδυ θα'μαι εκεί
Κάποιος είπε πως ο έρωτας
για μια στιγμή κρατά
αύριο βράδυ θα'ναι αργά

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Το ποίημα της ημέρας


Μετάνιωσα φορές πολλές
για λόγια που είπα
πάνω στην ορμή μου.
Μα πιο πολύ ακόμη μετανιώνω
για λόγια που δεν είπα
μαζεύοντας τη γλώσσα μου
από φόβο



Τεμιρτζόγλου  Χρήστος Β5

Ζωή μου…



Τι να την κάνω την ξαστεριά εκείνου του χειμώνα
όταν υπάρχει αυτή στα μάτια σου…
Τι να την κάνω την ηχώ των λουλουδιών εκείνης της άνοιξης
όταν υπάρχει αυτή στη φωνή σου…
Τι να την κάνω την ομορφιά εκείνου του καλοκαιριού
όταν υπάρχει αυτή η δική σου…

Η υπεροχή σου φαντάζει υπέροχη
Ζωή μου…
  
        Τσούπα  Μαρία
Tμήμα  Γ3

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Παναγία, η μητέρα του Θεού Δ.Ε. 16. - Εργασίες μαθητών A3


ΤΜΗΜΑ Α3 ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

1.   Οι Θεομητορικές γιορτές


1. θεομητορικες γιορτές from ΠΕ 01

2.   Η Παναγία στο Ισλάμ

2. η παναγια στο ισλαμ from ΠΕ 01

3.       Οι ακολουθίες προς τιμή της Θεοτόκου

3. οι ακολουθίες προς τιμήν της θεοτόκου from ΠΕ 01

4.       Η θέση της Θεοτόκου στο σχέδιο της θείας οικονομίας

4. η θεση της παναγιας στο σχεδιο της θειας οικονομιας from ΠΕ 01

5.       Η ευσέβεια του Eλληνικού λαού προς τη Θεοτόκο

5. η ευσέβεια του ελληνικού λαού προς τη παναγία from ΠΕ 01

6.       Ποίηση για την Παναγία

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - THE BLUE BIRDS
Πόσες ανθρώπινες φωνές 
για μίσος τραγουδάνε, 
αν περπατήσουν στο βουνό, 
δίπλα στον ξύλινο σταυρό
θα μάθουν ν’ αγαπάνε.

Κάποιο ξημέρωμα στη γη
τ’ αδέρφια μου πονάνε.
Με προσευχές στον ουρανό, 
δίπλα στον ξύλινο σταυρό
βοήθεια ζητάνε.

Αφήστε τα χέρια να γίνουν αγκαλιά
μακριά από μαχαίρια μακριά απ’ την φωτιά.

Κάποιοι στον ίσκιο της ζωής
ιδρώνουν και διψάνε. 
Ψάχνουν να βρουν λίγο νερό, 
τρέχουν στον ξύλινο σταυρό
κι αγάπη του ζητάνε.

Πόσες ανθρώπινες φωνές 
για μίσος τραγουδάνε, 
αν περπατήσουν στο βουνό, 
δίπλα στον ξύλινο σταυρό
θα μάθουν ν’ αγαπάνε.

Αφήστε τα χέρια να γίνουν αγκαλιά
μακριά από μαχαίρια μακριά απ’ την φωτιά

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΔΕ 8. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Mount Athos 1888-1930

Μεταξύ του 1897 και του ξεσπάσματος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το Γαλλικό περιοδικό Revue Générale des Sciences Pures et Appliques οργάνωσε πενήντα εκπαιδευτικές κρουαζιέρες ανοιχτές σε όποιον (ή οποιαδήποτε) μπορούσε να πληρώσει τα έξοδα. Οι πρώτες κρουαζιέρες πέρασαν και από τον Άθωνα.
Η διαφήμιση υποσχόταν στους επιβάτες όλα τα μεγάλα παράκτια μοναστήρια σε μία μέρα.
Στα μοναστήρια οι μεν άνδρες θα μπορούσαν να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες, την αρχιτεκτονική, αλλά και διάφορες τυπολογίες μοναχών, οι δε γυναίκες να ικανοποιηθούν με την εξωτερική θέα των μοναστηριών.
Και οι δύο προσεγγίσεις στον Άθωνα (από μακριά και από κοντά) όμως ήταν εφήμερες. Στα μοναστήρια οι άνδρες φωτογράφισαν διάφορες λεπτομέρειες (όπως κάνουν οι σημερινοί τουρίστες).
Από το καράβι, οι γυναίκες υποκλίθηκαν στο Άγιον Όρος σαν σε μία εικόνα, ή μάλλον σαν σε μια οπτασία, ή μία ταινία που ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια τους, ενώ το πλοίο περνούσε από τα μοναστήρια. Μεταξύ των επισκεπτών και των μοναχών ήταν ο φακός της φωτογραφικής μηχανής. Μεταξύ των μη-επισκεπτριών και του Αγίου Όρους ήτανε η θάλασσα. Πάντα μία απόσταση: σωματική και ιδεολογική.
Αυτή η εμπειρία εμφανίζεται έντονα στην περιγραφή της περίφημης Αμερικανίδας συγγραφέως Edith Wharton, η οποία το 1888 ταξίδεψε σε ιδιωτική ενοικιασμένη θαλαμηγό μαζί με τον άνδρα της και ...


Δείτε τη συνέχεια στο βίντεο πατώντας πάνω στην εικόνα.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΕΥΚΟΥΣ - WHITE ONLY




Το δικό του αγώνα κατά της φυλετικής ανισότητας έδωσε το 1956 ο φωτογράφος Γκόρντον Παρκς, απαθανατίζοντας στιγμές που αμαύρωσαν την αμερικανική ιστορία.
Το περιοδικό LIFE στο οποίο εργαζόταν του ανέθεσε να καταγράψει τις καθημερινές συνήθειες 
μιας οικογένειας μαύρων στον Νότο.


(Διδακτική ενότητα 18η: Το χριστιανικό ήθος ως υπέρβαση των προκαταλήψεων του κόσμου) 

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Όσιος Αντώνιος ο νέος εκ Βεροίας

KOIMHSH_SAINT__ANTONIOS-web 


Όσιος Αντώνιος ο νέος εκ Βεροίας 


Ο όσιος πατήρ ημών Αντώνιος ο νέος, ο οποίος ασκήτεψε στην σκήτη Βεροίας κοντά στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονος, γεννήθηκε στη Βέροια της Μακεδονίας από γονείς ενάρετους και θεοσεβείς. Προσπάθησαν να δώσουν στο γιο τους Αντώνιο μόρφωση και αγωγή καθαρά Χριστιανική. 

Πότε ακριβώς γεννήθηκε ο άγιος δεν γνωρίζουμε. Μελετώντας όμως τη βιογραφία του οσίου πατρός ημών Διονυσίου, του εν Ολύμπω ασκήσαντος, συμπεραίνουμε ότι, ο όσιος πατήρ Αντώνιος είχε αποθάνει λίγα έτη προ της αφίξεως του Αγίου Διονυσίου, στη σκήτη Βεροίας, πλησίον της οποίας κείται η μονή του Τιμίου Προδρόμου. Απέθανε δηλαδή ο Όσιος Αντώνιος προ του 1550. 

Γνωρίζοντες δε ότι έζησε περί τα 90 έτη, πρέπει να τοποθετήσουμε τη ζωή και ακμή αυτού μεταξύ των ετών 1450 – 1540. 

Η βαθειά θρησκευτικότητά του, η οποία αναπτύχτηκε και κυρίευσε την προσωπικότητά του από της παιδικής ακόμη ηλικίας, στρέφει την καρδία του προς το ιδεώδες του ασκητισμού. Παρ’ όλον τον πλούτο τον οποίον διέθετε η οικογένειά του καμία αγάπη δεν αισθάνεται προς την κοσμική ζωή και τις απολαύσεις της. Αισθάνεται φλογερά την επιθυμία να εγκαταλείψει τα πάντα και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Και δεν αργεί να πραγματοποιήσει την επιθυμία του αυτή. 

Αναχώρησε αμέσως για τη μονή του Τιμίου Προδρόμου, η οποία βρισκόταν τότε εν ακμή και είχε και άλλους μοναχούς, είναι δε κτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων όρων άνωθεν του Αλιάκμονος ποταμού. Εκεί γίνεται δεκτός μετά μεγάλης χαράς υπό του Προεστώτος της μονής και των λοιπών μοναχών. 

Αφού περιεβλήθη το μοναχικό σχήμα, επιδίδεται μετά φλογερού ζήλου στην ασκητική ζωή. Οι εξαιρετικές ασκητικές αρετές του πολύ νωρίς διαλάμπουν και προκαλούν τον θαυμασμό των συνασκητών του. Είναι πράος, ταπεινός, εργατικός, νηστεύει διαρκώς και προσεύχεται. Αλλ’ η ψυχή του ζητεί κάτι ανώτερο. Ζητεί την τελεία απομόνωση από κάθε ανθρώπινη επαφή για να αφοσιωθεί τελείως στον Χριστό. 

Και ιδού, μία μέρα ζητεί από τον Προεστώτα της μονής να του επιτρέψει την αναχώρηση στην ερημική σκήτη για να είναι εκεί μόνος με μόνο τον Θεό «συνών και ηδόμενος» όπως ψάλλουμε στην παράκλησή του. Ο Προεστώς μη θέλοντας να εμποδίσει τον Αντώνιο στην πραγματοποίηση της φλογερής αυτής επιθυμίας του, του επιτρέπει να αναχωρήσει. Αποχαιρετά τους συνασκητές του και φεύγει. 

Πολλές μέρες ερευνά τις όχθες του ποταμού Αλιάκμονος για να βρει κατάλληλο σπήλαιο, το οποίο να μεταβάλει σε ναό λατρείας Εκείνου που αγάπησε η ψυχή του. Επί τέλους βρίσκει τελείως απομονωμένο σπήλαιο απέναντι της σημερινής θέσης «Σταυρός» επί της όχθης Αλιάκμονος προς τα Πιέρια όρη, το οποίο και μετέβαλε σε σκήτη. Μέσα στο σπήλαιο αυτό έζησε περίπου πενήντα έτη σε αυστηρή άσκηση, τρώγοντας μόνο χόρτα από εκείνα που φύτρωναν πέριξ του σπηλαίου. 

Στην αρχή υπέστη φοβερά επίθεση των δαιμόνων για να εγκαταλείψει το σπήλαιο. Άλλοτε τον έδερναν, άλλοτε του παρουσίαζαν το ρεύμα του ποταμού διογκωμένο, που απειλούσε να παρασύρει και αυτόν και το σπήλαιο. Πλην όμως ο άγιος επέμενε και διά της προσευχής και νηστείας νίκησε αυτούς και τους ανάγκασε να φύγουν και να τον αφήσουν ήσυχο στη σκήτη του. Τα γεγονότα αυτά εδηγείτο, ένας ιερέας των γύρω χωριών, ο μόνος που γνώριζε το σπήλαιο και από καιρού εις καιρό επισκέπτονταν τον ασκητή Αντώνιο και μετέδιδε σ’ αυτόν τα άχραντα μυστήρια. Αφού λοιπόν, μέσα στο σπήλαιο αυτό έζησε πενήντα έτη, σε ηλικία ενενήντα και πλέον ετών παρέδωσε εν ηρεμία και γαλήνη την αγία ψυχή του, στον Νυμφίο της Εκκλησίας Χριστό. 

Μία μέρα στην απέναντι του σπηλαίου όχθη του ποταμού, είχαν μεταβεί για κυνήγι μερικοί Βεριείς. Σε μια στιγμή τα κυνηγετικά σκυλιά τους αρχίζουν να γαυγίζουν κοιτάζοντας προς την αντίπερα όχθη. Ευθύς οι κυνηγοί στρέφουν τα βλέμματά τους προς τα κεί και βλέπουν έναν άνθρωπο να κινεί το χέρι του και να τους καλεί να πάνε εκεί. Οι κυνηγοί νομίζοντας ότι πρόκειται περί άλλου κυνηγού, που τους καλούσε σε βοήθεια, σπεύδουν αμέσως και αφού πέρασαν τον ποταμό βρέθηκαν στο σημείο όπου είδαν τον άνθρωπο να τους καλεί. Πλην όμως δεν βλέπουν κανένα. 

Ενώ δε ερευνούν τα πέριξ, μία θαυμάσια ευωδία τους προσελκύει στην είσοδο του σπηλαίου. Εισέρχονται σ’ αυτό και ώ! του θαύματος,βρίσκουν το σώμα του Αγίου εξαπλωμένο νεκρό και άνωθεν κανδήλα καίουσα. Εκ τούτου αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται περί σκηνώματος αγίου ανδρός, και μετ’ ευλαβείας προσκύνησαν αυτό. 

Αναχωρούν στην Βέρροια και παρουσιάζονται στον τότε Μητροπολίτη, στον οποίο ανέφεραν τα διατρέξαντα. Ο Μητροπολίτης, του οποίου το όνομα είναι άγνωστο, κρίνοντας τα θαυμαστά ταύτα περιστατικά, που του διηγήθηκαν οι κυνηγοί πείσθηκε ότι πρόκειται περί αγίου λειψάνου. Χωρίς χρονοτριβή συγκεντρώνει όλο τον ιερό κλήρο της Βεροίας και ακολουθούμενος υπό πλήθους λαού, μεταβαίνει στην σκήτη προς παραλαβή του ιερού λειψάνου. Όταν έφθασαν εκεί βρήκαν το άγιο σκήνωμα όπως είχαν διηγηθεί οι κυνηγοί. Τότε εν ψαλμοίς και ύμνοις, παραλαμβάνουν αυτό για να το φέρουν στην Βέροια. Πριν όμως περάσουν τον Αλιάκμονα εγείρεται μεγάλη φιλονικία μεταξύ των χωρικών της περιοχής και των Βεροιανών. Οι μεν χωρικοί θέλουν να κρατήσουν τον άγιο εκεί και να ανεγείρουν προς τιμή του ναό, οι δε Βεροιείς επιμένουν να μεταφέρουν αυτόν στην πόλη τους. Τότε ο Μητροπολίτης για να μη λάβει η φιλονικία μεγαλύτερες διαστάσεις προτείνει να τοποθετήσουν το σκήνωμα του αγίου σε άμαξα συρόμενη υπό βοών, την οποία να αφήσουν ελεύθερη, να οδηγήσει ο άγιος όπου επιθυμεί να μείνει. Αυτό και έγινε. Οι βόες σύρουν την άμαξα μόνοι. Διαβαίνουν τον ποταμόν, διέρχονται τα ενδιάμεσα χωριά, χωρίς να σταματήσουν. Είναι φανερό ότι προχωρούν προς την Βέροια. Πράγματι αφού έφθασαν στην πόλη, μόνοι τους χωρίς να οδηγούνται από κανέναν, κατευθύνονται προς το τέμενος της Υπεραγίας Θεοτόκου πλησίον του οποίου βρισκόταν η οικία του αγίου. 

Εκεί σταμάτησαν, και όχι μόνον δεν θέλουν να προχωρήσουν αλλά σχεδόν και φωνή αφήνουν ότι εδώ επιθυμεί να μείνει ο άγιος. Τότε ο αρχιερέας και ο κλήρος παραλαμβάνουν το άγιο σκήνωμα και τοποθετούν αυτό εντός του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έκτοτε χιλιάδες πιστών συνέρεαν σε τιμητική προσκύνηση του αγίου σκηνώματος, το οποίο έγινε πηγή πολλών θαυμάτων. Καταστραφέντος του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ανεγέρθη στην θέση του νέος Ιερός Ναός εις τιμήν αυτού τούτου του Αγίου Αντωνίου. 

Αλλά και αυτός ο ναός τη νύκτα της 4ης Φεβρουαρίου 1898 αποτεφρώθηκε από πυρκαγιά, προξενηθείσα εξ απροσεξίας των κανδυλαπτών. Στην θέση του ανεγέρθη νέος μεγαλοπρεπής ναός σωζόμενος μέχρι σήμερα, διά δωρεάς της Ευδοξίας Μαλακούση, η οποία δώρησε όλη την περιουσία της εις τον Άγιο. Τα εγκαίνια του νέου μεγαλοπρεπούς ναού έγιναν την 12ην Σεπτεμβρίου 1904 επί Μητροπολίτου Βεροίας Κυρίου Κωνσταντίνου Ισαακίδη, του Πρότερου Νεοκαιρείας. Δύο φορές το χρόνο, ήτοι την 1ην Αυγούστου και την 17ην Ιανουαρίου γίνεται μεγαλοπρεπής πανήγυρις. Χιλιάδες πιστών συρρέουν από όλα τα μέρη της Μακεδονίας, στα οποία έχει φτάσει η φήμη του Αγίου Αντωνίου, πάσχοντες από διάφορες ασθένειες παραμένουν στους γύρω ξενώνες, εκκλησιαζόμενοι και προσευχόμενοι για να λάβουν την θεραπεία. 

Ο Θεός, η ακένωτος πηγή του ελέους και των θαυμάτων «απολουσίαις δωρεαίς κατακοσμών τους αγίους» εξακολουθεί και σήμερα διά των πρεσβειών του Αγίου Αντωνίου, να θαυματουργεί και να θεραπεύει ανίατες ασθένειες, πολλών Χριστιανών, που με αληθινή πίστη ζητούν με τις προσευχές τους την επέμβαση του Αγίου. 

Τοιούτος υπήρξε ο όσιος πατήρ ημών Αντώνιος, ο οποίος διά της αγγελικής αυτού πολιτείας αφ’ ενός και διά των απείρων θαυμάτων του αφ’ ετέρου κατέστη ο Πολιούχος της Βεροίας και το καύχημα πάντων των εις Χριστόν πιστευόντων. 

Αυτού ταις ικεσίαις ο Θεός ελέησον ημάς. Αμήν.

Εργασίες μαθητών A4 - Παναγία, η μητέρα του Θεού Δ.Ε. 16.


ΤΜΗΜΑ Α4 ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ




1.   Οι Θεομητορικές γιορτές




2.   Η Παναγία στο Ισλάμ

2. η παναγία στο ισλάμ! from ΠΕ 01

3.       Οι ακολουθίες προς τιμή της Θεοτόκου


3. οι ακολουθίες προς τιμή της θεοτόκου from ΠΕ 01

4.       Η θέση της Θεοτόκου στο σχέδιο της θείας οικονομίας


4. η θεση της θεοτόκου στο σχέδιο της θείας οικονομίας from ΠΕ 01

5.       Η ευσέβεια του Eλληνικού λαού προς τη Θεοτόκο


5. η ευσέβεια του ελληνικού λαού προς τη θεοτόκο from ΠΕ 01

6.       Ποίηση για την Παναγία


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Παναγία, η μητέρα του Θεού Δ.Ε. 16. - Εργασίες μαθητών A2

ΤΜΗΜΑ Α2 ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 1.   Οι Θεομητορικές γιορτές

1. θεομητορικές εορτές from ΠΕ 01


  2.   Η Παναγία στο Ισλάμ


3.       Οι ακολουθίες προς τιμή της Θεοτόκου


 4.       Η θέση της Θεοτόκου στο σχέδιο της θείας οικονομίας





5.       Η ευσέβεια του Eλληνικού λαού προς τη Θεοτόκο

5. η ευσέβεια του ελληνικού λαού προς τη θεοτόκο from ΠΕ 01

 6.       Ποίηση για την Παναγία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...