Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Seaspiracy





Το "Seaspiracy: Ψαρεύοντας Απαντήσεις" μελετά τον παγκόσμιο κλάδο της αλιείας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ιδέα της βιώσιμης αλιείας και δείχνοντας πώς οι ανθρώπινες πράξεις προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.
Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ:ΟΙΚΟ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Δείτε το ντοκιμαντέρ ΕΔΩ

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

THE CORD


Ο κοινωνικός ψυχολόγος Έριχ Φρομ (1900-1980) επισημαίνει ότι στη ζωή του ανθρώπου πρέπει να πραγματοποιηθούν διαδοχικά τρεις έξοδοι: από τη μήτρα της μητέρας του, από το στήθος της και από την αγκαλιά της1.
 Η τρίτη έξοδος σημαίνει τη συγκρότηση του παιδιού σε ξεχωριστή προσωπικότητα που δεν θα είναι εξάρτημα της γονεϊκής ύπαρξης. Η έξοδος αυτή, μολονότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχική υγεία, δεν επιτυγχάνεται πάντα και απ' όλους. Συχνά δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι η εξάρτηση από τον γονιό φέρει το ευγενέστερο προσωπείο: το προσωπείο της αγάπης.
 Σε τέτοια περίπτωση όμως πρόκειται για μια "αγάπη" κτητική. 
Ο άλλος δεν αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή ύπαρξη, αλλά σαν ιδιοκτησία. Κι έτσι, αντί να είναι στόχος της διαπαιδαγώγησης η διαμόρφωση του νέου ανθρώπου σε ελεύθερη και αληθινή προσωπικότητα είναι η διατήρηση αυτής της εξάρτησης.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C134/152/1091,4008/

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

One of Us






Και η σειρά Unorthodox είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία, όμως το One of Us είναι 100% πραγματικό. Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το τι συμβαίνει στο μέσο όρο όσων θέλουν να ξεφύγουν απ’ τη θρησκεία τους. 
Καταγράφει τη ζωή τριών πρώην υπερ-ορθόδοξων Εβραίων από το Μπρούκλιν. Το φιλμ σκηνοθέτησαν η Heidi Ewing και η Rachel Grady, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Jesus Camp.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη ζωή τριών πρώην μελών της χασιδικής κοινότητας του Μπρούκλιν: του Ari Hershkowitz, του Luzer Twersky και της Etty Ausch που έχουν εξοστρακιστεί από την κοινότητα και τις οικογένειές του, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο έφυγαν. 
Το φιλμ ασχολείται με την θρησκευτικότητα, την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές λαμβάνουν υποστήριξη από οργανώσεις όπως η Footsteps, ενώ άλλοι προσπαθούν μόνοι τους να βρουν τη θέση τους στην κοσμική κοινωνία. Η ταινία επίσης ακολουθεί και την ιστορία της ψυχολόγου Chani Getter που βοηθά τους πρώην υπερ-ορθόδοξους Εβραίους να ενσωματωθούν στον έξω κόσμο.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Χριστιανικός Αντιδικτατορικός Τύπος


Αργυρόπουλος Ανδρέας

Το έντυπο
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Λίγο μετά το οριστικό «λουκέτο» της εφημερίδας «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», στα τέλη του 1973, θα κυκλοφορήσουν, τον Μάρτη του 1974, από τους Χριστιανοδημοκράτες που ζούσαν στον Καναδά το έντυπο οι «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Το συγκεκριμένο έντυπο θα κατορθώσει να λειτουργήσει ως μέσο συσπείρωσης και επικοινωνίας για τους εκτός της Ελλάδας Χριστιανοδημοκράτες, αναδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο τον καθοριστικό ρόλο των ριζοσπαστικοποιημένων πολιτικά χριστιανών, των οποίων η δυναμική παρουσία και η πλούσια δράση τους διαχρονικά ελάχιστα έχει μελετηθεί. Η δημοσιοποίηση του συνόλου των φύλλων των «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ» στην παρούσα έκδοση συμβάλλει στην ουσιαστική πληροφόρηση, για μια δύσκολη ιστορικά εποχή, αλλά και στη βαθύτερη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτική.

πηγή
 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ - Official Trailer

Η πολυαναμενόμενη σε Ελλάδα και εξωτερικό ταινία της Yelena Popovic για το βίο του Αγίου Νεκταρίου, «Ο Άνθρωπος του Θεού» (Man of God), που δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου και αναμένεται να παιχτεί στους κινηματογράφους μόλις το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα, άρχισε κυκλοφορεί πια στη διεθνή αγορά μέσω του διεθνούς πρακτορείου Pinnacle Peak Pictures.


Τα γυρίσματα

Η διεθνής κινηματογραφική παραγωγή, μια ταινία-ωδή στο βίο και τις δοκιμασίες που πέρασε ο Άγιος Νεκτάριος, ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. μετά από 7 εβδομάδες εντατικών γυρισμάτων σε Αθήνα, Λαύριο και Αίγινα.

Η ταινία που περιμένει εναγωνίως εδώ και μήνες το κοινό, μία από τις ελάχιστες παραγωγές που κατόρθωσε όχι μόνο να ξεκινήσει, αλλά και να ολοκληρώσει τα γυρίσματά της υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες φέτος (το 2021).

Οι ηθοποιοί

Ο Άρης Σερβετάλης ο πολυσχιδής Έλληνας ηθοποιός, συναντάται κινηματογραφικά με τον Αμερικανό θρυλικό ηθοποιό, υποψήφιο για Όσκαρ, Mickey Rourke, το Ρώσο superstar Alexander Petrov και ένα cast εξαιρετικών Ελλήνων ηθοποιών (Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα-Άννα Γκούγκουλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος).

ΠΗΓΗ

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Δίχως τον άλλον, δεν φτάνεις στο παράδεισο…..


                                                           π. Χαράλαμπου Λίβυου Παπαδόπουλου

Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν ιδιαιτέρως βολικό για όλους μας, εάν ο Θεός έβαζε ως κριτήριο της σωτηρίας μας, την νηστεία, την προσευχή, τον πνευματικό κανόνα, τις ακολουθίες που μετείχαμε ή τις ομιλίες που ακούσαμε, τα θρησκευτικά βιβλία που διαβάσαμε ή τα μοναστήρια και τους Γεροντάδες που επισκεφτήκαμε. Άλλωστε όλα τα παραπάνω μπορούν παραμορφωμένα από το αρχικό τους νόημα, να αποτελέσουν πράξεις αλαζονείας και έπαρσης που ισχυροποιούν το "εγώ" με πνευματικά επιτεύγματα και κατορθώματα. Δηλαδή γυαλίζουν την βιτρίνα της αυταρέσκειας και αυτοικανοποίησης. 

 

Ο Χριστός όμως στο Ευαγγέλιο της Κρίσεως κάθε άλλο πάρα αυτά ζητάει. Εκείνο που γίνεται κριτήριο της εισόδου μας στην Βασιλεία του Θεού, είναι η αγάπη. Και όχι μια αφηρημένη αγάπη, αλλά η αγάπη στον αδύναμο, ευάλωτο και ξένο της ιστορίας. Σε όλους εκείνους που οι περιστάσεις της ζωής τους έφεραν στην θέση του ανυπεράσπιστου. Ασθενείς, φυλακισμένοι, ξενιτεμένοι και φτωχοί, καταπιεσμένοι, περιθωριακοί και αδικημένοι, πρόσωπα θρυμματισμένα και τραγικά, διψασμένα για αγάπη, δικαιοσύνη και ελευθερία. Όλοι οι κολασμένοι της γης και της ιστορίας, σαρκωμένοι πάνω στο πρόσωπο του Χριστού ζητούν την αγάπη, αποδοχή και αλληλεγγύη μας.

 

Ο Χριστός ταυτίζεται με όλους τους σταυρωμένους της ιστορίας (Κατά Ματθαίον ΚΕ' 31-46) και ζητάει από εμάς να γίνουμε η «ανάσταση» τους. Ο Χριστιανός δε μπορεί να αδιαφορεί στο άδικο, ούτε να γυρίζει το βλέμμα του απέναντι στην οποιοιδήποτε μορφής βίας. Καλείται από το Θεό να φανερώσει την Βασιλεία των εσχάτων μέσα στην ιστορία. Ακόμη κι εάν η γη αυτή ανθρωπίνως δε μπορεί να γίνει παράδεισος, έχουμε υποχρέωση ως χριστιανοί να μην την αφήσουμε να γίνει κόλαση. 

 

Η εσχατολογική δόξα του Θεού, η Βασιλεία της αγάπης, ενότητας και δικαιοσύνης, πρέπει να σαρκώνεται στην καθημερινότητα των σχέσεων μας, ως αποδοχή, ανεκτικότητα, κατανόηση και συμπερίληψη. Ως αλληλεγγύη και αγωνιστικότητα απέναντι στο κακό και το άδικο αυτού του κόσμου. Δεν μπορώ να μιλάω για τον Θεό εάν δεν μετέχω στην ζωή του άλλου. Εάν δε μοιράζομαι και μερίζομαι τα βάσανα και τους καημούς του, κατά το πρότυπο της κένωσης του Χριστού, που αφήνει τον ουρανό για να λυτρώσει την τραγωδία της γης. 

Ο Χριστός κατά τις προτροπές των μαθητών του θα μπορούσε να μην εισέλθει στα Ιεροσόλυμα και να διαφύγει της συλλήψεως και του Σταυρού. Δεν το κάνει όμως. Διότι είναι Εκείνος που μας αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει αληθινή αγάπη δίχως θυσία. Ότι δεν υπάρχει καμία ανάσταση δίχως σταυρό. Κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει πραγματικά πάρα μονάχα ως σταυρωμένος. Όλοι οι αναστημένοι υπήρξαν σταυρωμένοι για μια αγάπη. 

 

Η αγάπη όμως προς τον αδελφό, τον ξένο και διαφορετικό, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Χρειάζεται άσκηση και προσευχή. Επιλέγω να αγαπήσω και ασκούμε καθημερινά στην διακονία του αδελφού, παλεύω με τα πάθη και τις αδυναμίες μου προσπαθώντας να μεταμορφώσω το σκοτάδι σε φως. Διότι τίποτε το ανθρώπινο δε μπορεί να ελευθερωθεί από την φιλαυτία και τον εγωισμό, εάν δεν το αγγίξει ο Θεός.

 ΠΗΓΗ

Virtual Museum of Patriarchal Institute of Patristic Studies

 Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών απέκτησε το εικονικό του στίγμα και τη δική του θέση την απεραντοσύνη του κυβερνοχώρου με τη δημιουργία του Virtual Museum of Patriarchal Institute of Patristic Studies. 

Οχτώ θεματικές ενότητες και 30 αθέατες κάμερες δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη του virtual museum να γνωρίσει, μέσα από τα ενδεικτικά εκθέματα, τους χώρους και το έργο που επιτελούν στην θρησκευτική και πολιτιστική ζωή η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Βλατάδων και το Π.Ι.Π.Μ.

 Περιηγηθείτε είτε με τον αυτόματο πιλότο είτε με τα "ποδαράκια" για πλήρη αυτονόμηση των κινήσεων σας και απολαύστε, υπό τους ήχους της εμβληματικής μουσικής του Ludovico Einaudi, μια ιστορία χιλίων χρόνων μέχρι να μας επισκεφθείτε και δια ζώσης!!!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ:



Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Πες μου ότι σου κάνουν bullying

Σε έξαρση το διαδικτυακό bullying. 
 Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού



ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πες μας ότι σου κάνουν Bullying. Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να μην σε πονάει. Κάλεσε μας στο 1056 (24 ώρες καθημερινά, δωρεάν, ανώνυμα) ή γράψε μας στο Chat 1056 https://www.hamogelo.gr/gr/el/chat-1056/ (24 ώρες καθημερινά, δωρεάν, ανώνυμα)


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Σύγχρονες μορφές εξάρτησης και δουλείας


"Like and Follow"


Εθισμένοι με το κινητό



Η αμφισημία του χαρίσματος

 

Το χάρισμα δεν έχει μόνο το νόημα της υπερφυσικής και εξαιρετικής δύναμης, για το οποίο μίλησε ο Max Weber, αλλά και το νόημα που αποτύπωσε ο Friedrich Nietzsche, λέγοντας ότι η θέληση για δύναμη μπορεί να εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με το νόημα της κυριαρχίας, ωστόσο η ύψιστη έκφρασή της αποκαλύπτεται, όταν βγαίνει από αυτή τη φαντασίωση· τότε γίνεται πραγματική χάρις. 

Αναδεικνύοντας αυτή την αμφισημία, τη διπλή σημασία της έννοιας του χαρίσματος, η παρούσα ανάλυση αποβλέπει σε μια δυνατότητα διέλευσης, όπως είπε o Jacques Lacan, της θεμελιώδους φαντασίωσης, η οποία υπηρετείται σήμερα από τις κυρίαρχες μορφές τόσο της θρησκείας όσο και της επιστήμης.

Τον Απρίλιο στη Νεφέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...