Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
Παρόλο που το ιστολόγιο (blog) ασχολείται εξ ολοκλήρου με τα θρησκευτικά του Λυκείου, οφείλουμε να κάνουμε μία εξαίρεση.
H πρώτη απόπειρα της συναδέλφου Ακανθοπούλου Καλλιρόης, η οποία θέλησε να μοιραστεί οργανωμένα με τους/τις ομοτέχνους της τη δουλειά που κάνει στην τάξη της.
Η λέξη που σκέφτηκε ότι του ταιριάζει καλύτερα είναι «εγχειρίδιο»: κάτι που έχει στα χέρια του ο θεολόγος της τάξης, για να τον διευκολύνει στη διδασκαλία του βήμα – βήμα.
Στην κυριολεξία «βήμα-βήμα», γιατί πρόκειται για φύλλα εργασίας που περιέχουν τα 4 «βήματα» της βιωματικής μεθόδου που προτείνεται από το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και θα εφαρμοστεί σύντομα σε όλα τα σχολεία. Αφορά όλες τις θεματικές ενότητες των Θρησκευτικών της Α΄ Γυμνασίου.
Δίνει ιδέες τόσο για την πραγματοποίηση της διδασκαλίας, όσο και για την οργάνωσή της.
Το εξώφυλλο και όλη τη φροντίδα της έκδοσης τα ανέλαβαν με τον καλύτερο τρόπο η Ευαγγελία Βουλγαράκη κ' ο Δημήτρης Γ. Πισίνας για τις Εκδόσεις Μαΐστρος.
Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023
Υποχρεωτικότητα και άλλα ζητήματα γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών
Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν αποτελεί μια «κλειστόμυαλη» διατύπωση της χριστιανικής και Ορθόδοξης ιδεολογίας, αλλά μια καταγραφή της πραγματικότητας την οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε και εμείς οι ίδιοι γύρω μας στην χώρα μας.
Αποτελεί μια εξ ολοκλήρου βοηθητική «φωνή» στην ζωή του μαθητή, μια φωνή που είναι πιθανόν ότι δεν θα ακούσει πουθενά αλλού παρά μόνο μέσα στο μάθημα των Θρησκευτικών.
….Δεν κάνουμε κατήχηση. Η κατήχηση ανήκει στην Εκκλησία. Δίνουμε γνώση, εννοείται ότι προτάσσουμε την Ορθοδοξία, σαφέστατα, αλλά σεβόμαστε απόλυτα το κάθε παιδί και προσπαθούμε το μήνυμα του Χριστιανισμού να το μεταδώσουμε ως ένα παγκόσμιο μήνυμα στη καρδιά και την ψυχή του κάθε παιδιού.
Ένα από τα πολλά ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο είναι τα θέματα γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών, από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο. Πολλές είναι οι φωνές εκείνες οι οποίες θέλουν τον μαθητή ή τον γονέα να επιλέγουν για την συμμετοχή του πρώτου στο μάθημα, ενώ αντιθέτως πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία η σχέση κοινωνίας/Εκκλησίας είναι διαχρονικά αδιάρρηκτη, το μάθημα των Θρησκευτικών δεν πρέπει να λείπει από το εκπαιδευτικό ημερολόγιο.
Με τον κ. Σωτήρη Κόλλια, θεολόγο και εκπαιδευτικό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)